Președintele Igor Dodon a declarat, într-un interviu acordat pentru jurnaliștii de la Agerpres, că în ultimul timp Republica Moldova a reușit să promoveze o politică externă care se bazează pe principiul de echilibru.
”Un stat neutru, o politică externă echilibrată, o relaţie bună şi cu Estul, şi cu Vestul, neimplicarea în jocurile geopolitice de partea cuiva din marile puteri. Marile puteri încearcă să atragă ţările mai mici, cum este Republica Moldova, în lupta sa geopolitică împotriva oponentului său. Noi nu vrem să fim parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei şi invers, nu vrem să fim parte a luptei contra Occidentului şi eu cred că asta este unica poziţie şi politică corectă pentru Republica Moldova”, a declarat Dodon pentru jurnaliștii români.
Igor Dodon a amintit că Moldova are Acordul de Asociere cu UE, regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De asemenea, țara noastră implementează mai multe reforme legate de acquis-ul comunitar. În acelaşi timp, Republica Moldova este membru al Comunităţii Statelor Independente, are calitatea de observator la Uniunea Euro-Asiatică.
”Avem parteneriat strategic cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, noi avem parteneriate strategice cu Statele Unite, cu Ungaria, cu Turcia. Acum dezvoltăm parteneriatul respectiv cu Republica Populară Chineză, iar dacă este să vorbim din punctul de vedere al politicii externe, geopoliticului, politica externă promovată pe parcursul ultimului an şi jumătate, cel puţin, se bazează pe principiul de echilibru şi noi lucrul acesta l-am reuşit”, a spus președintele.
Igor Dodon a mai declarat, în interviul pentru Agerpres, că relaţiile dintre Republica Moldova și România sunt foarte bune pe toate aspectele, ”chiar dacă se încearcă să se mai arunce săgeţi referitor la politica internă din Republica Moldova din partea unor politicieni de la Bucureşti”.
”Noi nu atragem atenţia la aceste declaraţii, europarlamentari şi aşa mai departe, pentru că noi considerăm că România este partenerul nostru strategic, este partenerul comercial numărul unu.(..) Suntem ţări care avem relaţii foarte bune economice, avem foarte multe proiecte sociale, foarte multe proiecte în domeniul energetic, uitaţi-vă la gazoductele care au fost construite, mergem mai departe cu interconectările pentru reţelele de livrare a energiei electrice şi aşa mai departe, şi aici nu văd absolut careva probleme în dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale”, a menționat Dodon.
În același timp, Igor Dodon a menționat că relațiile cu celălalt vecin, Ucraina, în ultimii ani au pierdut din dinamism. Igor Dodon a mai remarcat că în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova a avut contacte pe platforme internaționale atât cu omologul său de la București, cât și cu cel din Kiev.
”Eu am fost tot timpul deschis pentru a avea contacte cu preşedinţii, şi al României, şi al Ucrainei. Au fost mai multe campanii electorale, cu regret, care nu au dat posibilitatea să dezvoltăm aceste contacte, aşa cum am fi dorit, dar eu sunt convins că după alegeri aceste contacte vor fi reluate”, a declarat Igor Dodon în interviul pentru portalul românesc.