Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate au pierdut nu doar puterea centrală, dar și resursa administrativă la nivel de raioane, întrucât asumarea de răspundere care a condus la demiterea Guvernului Sandu, în noiembrie 2019, „a fost făcută la un moment nepotrivit”. Este părerea expertului politic Igor Boțan, expusă la emisiunea Puterea a Patra de la N4.
„Există un lucru pe care eu cred că îl regretă și Platforma DA și PAS. Asumarea răspunderii de către Maia Sandu a fost făcută la un moment nu tocmai potrivit. Se putea aștepta o săptămână-două pentru ca să fie aleși președinții de raioane.
Ei puteau avea practic jumătate din președinții de raioane. Acum au 2-3 președinți, toată resursa administrativă la nivel de raioane este în mâna socialiștilor și a democraților. Înțeleg de unde vine îngrijorarea lui Andrei Năstase, plus Andrei Năstase a arătat că are un nucleu în Parlament de oameni foarte capabili care fac lucruri interesante”, a comentat Igor Boțan.
Anterior, și liderul Platformei DA a lăsat să se înțeleagă faptul că nu a fost de acord cu acea asumare de răspundere care a condus la căderea Guvernului din care făcea parte.
„Iată ceea ce s-a făcut de-a lungul timpului în Republica Moldova: Își asumă responsabilitatea în condiții avantajoase pentru ei. Unii și-au asumat răspunderea pentru justiție, crezând că în acest mod își fac o trambulină pentru prezidențiale, alții își fac această trambulină tot pentru viitoarele prezidențiale și mai puțin contează nevoile oamenilor”, a declarat Andrei Năstase.
La rândul său, Maia Sandu a afirmat că și-a dorit un procuror independent, iar proiectul de asumare a fost consultat cu membrii Guvernului pe care l-a condus.
În toamna anului 2019, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea pe mai multe modificări la Legea Procuraturii, ce permiteau primului ministru să înainteze candidații la funcția de Procuror General. Partidul Socialiștilor, cu care PAS și Platforma DA se aflau în coaliție, nu a susținut proiectul de asumare și a înaintat o moțiune de cenzură, votată și de Partidul Democrat, aflat la acel moment în opoziție. În consecință, Guvernul Sandu a căzut, în loc fiind învestit unul minoritar, condus de Ion Chicu.