Politologul Ian Lisnevschi califică ultimele acțiuni ale Maiei Sandu drept o strategie eficientă pentru PAS, din punct de vedere a interesului și evidențelor politice. Pe de altă parte însă, comentatorul politic a atras atenția că lidera PAS a apelat la tehnologii politice destul de învechite. Într-un material pentru Politics.MD analistul enumeră care sunt acestea, dar și câteva pronosticuri pentru perioada imediat următoare.

„Maia Sandu cheamă socialiștii să o creadă pe cuvânt. Asta după ce a încălcat angajamentele asumate în scris alături de PSRM, s-a implicat masiv în campania electorală locală folosind funcția de prim-ministru și a trecut la strategia de atac a partenerilor de alianță.

Mai mult decât atât, a provocat criza politică și imposibilitatea de a activa după ce a cerut lărgirea drepturilor pentru a continua reforme și a obținut arme politice pentru următoarele alegeri. De asemenea, toate concursurile au fost organizate de Guvern, toate concursurile au picat și tot Executivul vine cu asumarea responsabilității” atenționează Lisnevschi.

Politologul consideră că prin aceste acțiuni PAS încearcă fie să obțină armele necesare pentru alegerile prezidențiale, fie să provoace alegeri anticipate parlamentare.

„1. Guvernul nu poate da demisia de onoare deoarece recunoaște eșecul.

2. Blocul ACUM are nevoie de motive să revină în stradă în spațiul comod pre-electoral. Și votarea PDM și PSRM a moțiunii este un motiv.

3. Blocul ACUM are nevoie de vot de neîncredere până la perioada de criză economică și socială care este și continua în perioada de iarnă, pentru că Guvernul nu poate activa eficient în continuare din mai multe motive:

–        *Nu au oameni capabili și care cunosc cum activează instituția de stat

–       *Guvernul nu are o strategie de a trece peste această criză

–        *Executivul nu are o bază pentru rezolvarea problemelor social-economice a cetățenilor”, este opinia expertului Ian Lisnevschi.