Guvernul se pregătește pentru o eventuală criză a gazelor

Întreprinderile Termoelectrica din Chișinău și CET-Nord din Bălţi vor fi obligate să deţină stocuri minime de păcură pentru a asigura securitatea furnizării cu energie în regim de avarie.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Termoelectrica și CET-Nord ar urma să dețină stocuri de rezervă de combustibil suficiente să asigure funcţionarea fiabilă şi continuă a capacităţilor de generare în cazuri excepţionale şi de avarie: stoc de rezervă, reieşind din funcţionarea la sarcină nominală în decurs de 20 de ore în diurnă pe o perioadă de 10 zile; stoc în caz de avarie, reieşind din funcţionarea la sarcină nominală timp de 20 de ore în diurnă pe o perioadă de 5 zile.

Potrivit estimărilor Guvernului cele două întreprinderi ar urma să dispună de o cantitate minimă obligatorie de rezerve păcură pentru activitatea în regim de avarie de 8.000 de tone în cazul CET-Nord şi de 26.200 de tone pentru cele două CET-uri din cadrul Termoelectrica.

Drept argument pentru crearea de astfel de stocuri sunt aduse prevederile din legea cu privire la energetică şi cea cu privire la energia electrică.

Din proiect nu este clar dacă cele două întreprinderi deţin la moment careva rezerve de păcură în acest scop, dar cel mai probabil că acestea sunt aproape inexistente. Totodată nu este specificat de unde vor lua bani în acest scop. Or e vorba de câteva zeci de milioane de lei.

Amintim că 10 ani în urmă, în ianuarie 2009, atunci când Rusia a sistat livrările de gaze în Ucraina, Republica Moldova și alte state din regiune, Guvernul Greceanîi a alocat CET-urilor din rezerva de stat, circa 20.000 de tone de păcură, ca locuitorii din Chişinău şi Bălţi să nu îngheţe de frig.

Păcura aşa-şi nu a fost încă returnată în rezerva de stat, deşi CET-urile au fost obligate să o returneze în decurs de doi ani. De exemplu la începutul acestui an mai aveau de returnat circa 4.000 de tone.

Întreprinderile nu puteau returna păcura din cauza datoriilor la zi, pe conturile furnizorilor de energie termică fiind puse sechestre de către Moldovagaz.

De notat că în rezervele statului se află anumite stocuri de păcură, mărimea cărora este ţinută în secret. Totodată în anul 2016, Guvernul României a decis să pună cu titul gratuit la dispoziţia Republicii Moldova o cantitate de 16.000 de tone de păcură estimate la circa 58 milioane lei. 

Această păcură a fost stocată la Termoelectrica şi nu este clar ce s-a întâmplat cu aceste rezerve.