În acest an, Guvernul oferă 350 de milioane de lei pentru subvenții în agricultură. Banii sunt oferiți fermierilor, care au avut de suferit din cauza secetei sau a grindinei. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit șefului cabinetului de miniștri, la prima etapă Executivul a alocat 100 de milioane de lei prin Fondul de subvenționare pentru a acoperi parțial pierderile agricultorilor.
„Mâine la Guvern va fi aprobat regulamentul de repartizare a banilor. La fiecare ha reînsămânțat statul va aloca 540 lei, pentru fiecare ha de grâu de toamnă afectat de secetă în proporții de peste 60% – câte 500 lei, pentru orz de toamnă – 510 lei la ha, iar pentru rapița de toamnă – 700 lei la ha. Compensațiile se vor acorda prin intermediul AIPA”, a explicat Chicu.
Pentru cea de-a doua etapă, Guvernul mai alocă alte 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție. Respectiv, sumele acordate la fiecare ha afectat de secetă vor fi dublate, a mai spus premierul.
Totodată, Ion Chicu a atras atenția că lipsa de precipitații din lunile mai – iunie 2020 a compromis cerealele de grupa a doua. Și în acest caz Guvernul va oferi alocații suplimentare, după ce vor fi evaluate pagubele. În acest scop, Executivul va mai aloca 100 de milioane de lei.
Totodată, Ion Chicu a amintit că executivul a venit și cu alte măsuri, menite să ajute agricultorii. Este vorba despre Planul de acțiuni care vine să susțină producătorii agricoli, precum și să diminueze riscurile care ar putea surveni pe parcursul anului; au fost eliminate impedimentele în irigare; statul subvenționează 100% din dobânda la credite și altele.
“În total, vorbim de un suport suplimentar de circa 650 mln. lei, iar împreună cu 1 mlrd. lei din Fondul de Subvenționare sunt circa 1,65 mlrd. lei”, a precizat Chicu.
Premierul a enumerat pagubele înregistrate în agricultură din cauza secetei hidrologice, care a fost în perioada septembrie 2019 – aprilie 2020. Suprafața totală însămânțată cu culturi de toamnă a constituit cca 414,767 mii hectare. Din 321,96 mii ha însămânțate cu grâu, 214,7 mii ha au fost afectate de la 25% partea sudică a Regiunii de nord, până la 60-100% partea centrală și de sud a țării. Din aceste 215 mii ha semănate cu grâu, două treimi, au fost afectate în proporție de peste 60%.
În total, avem peste 180 mii ha însămânțate cu cereale de prima grupă, care au fost afectate în proporție mai mare de 60%. Totodată, circa 19 mii de ha de semănături au fost totalmente compromise și au fost reînsămânțate în primăvară.