Sute de pompieri greci se luptau luni cu un incendiu uriaș care a ucis cel puțin 20 de persoane în ultimele 10 zile, fiind cel mai mortal incendiu de vegetație din Europa de până acum în această vară, în timp ce valurile de căldură record declanșează incendii pe tot continentul, potrivit Reuters.

Incendiul, care a izbucnit în apropierea orașului Alexandroupolis, s-a extins necontrolat în regiunea Evros din nord-estul Greciei, alimentat de vânturi cu o forță apropiată de cea a vântului și de temperaturi ridicate. Toate victimele ucise până în prezent, cu excepția uneia, erau migranți ilegali care se ascundeau în pădure.

„Este definiția a ceea ce numim un mega-incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, în cadrul unui briefing periodic.

Serviciul Copernicus Climate Change Service, susținut de Uniunea Europeană, a declarat că incendiul din Evros a ars peste 77.000 de hectare de teren, fiind unul dintre cele mai mari incendii de pe teritoriul european din ultimii ani.

„Am încercat să udăm puțin pământul cu furtunuri, pentru protecție, dar apa se evapora în scurt timp”, a declarat apicultorul Michalis Tsolakis, în vârstă de 40 de ani, care a pierdut 350 de stupi în satul Kirki, din regiunea Evros. „Pur și simplu nu a fost posibil să salvăm nimic”.