Vladimir Makarov, un fost general al poliției ruse care a fost responsabil de suprimarea protestelor apărute în țară, a fost găsit mort în urma unui aparent suicid după ce a fost demis din funcție de către președintele Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

În vârstă de 72 de ani, Makarov a fost însărcinat cu supervizarea reprimării opoziției din funcția sa de șef adjunct al unității de combatere a extremismului din cadrul poliției ruse.

Cunoscut în Rusia drept „Centrul E”, această unitate a fost creată în structura Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei în 2008, fiind cunoscut datorită acțiunilor brutale asupra protestatarilor și a urmăririi postărilor care critică autoritățile pe rețelele de socializare.

Descris de unele surse din mass-media rusă drept „principalul organizator” al vânării activiștilor de opoziție și a jurnaliștilor incomozi, Makarov a fost demis din funcție de Vladimir Putin la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit site-ului Meduza.

Agenția TASS a anunțat luni seara că Makarov a fost găsit mort în casa sa aflată într-o suburbie din nord-vestul capitalei Moscova și că poliția rusă a concluzionat că este vorba despre un suicid.

Propaganda rusă scrie că generalul ar fi intrat în depresie

Canalul de Telegram Baza, despre care se crede că are legături cu serviciile de securitate din Rusia, a citat surse anonime care afirmă că Makarov s-ar fi sinucis cu o pușcă de vânătoare în prezența soției sale.

Aceste surse sugerează că generalul rus a căzut în depresie după ce a fost demis din funcție.

The Moscow Times notează că Makarov este cel mai înalt ofițer sau oficial din forțele de securitate ruse care a murit în urma unui aparent suicid în ultimele luni.

Vara trecută au apărut informații că Evgheni Lobaciov, un fost general-maior al FSB, și Lev Soțkov, un alt general din cadrul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, au fost găsiți morți după ce s-ar fi sinucis.

Tot anul trecut, mai mulți oligarhi și oameni de afaceri proeminenți din Rusia au fost găsiți morți în condiții suspecte, seria de decese misterioase având loc după declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie.

sursa