Majoritatea parlamentară, anunțată în susținerea candidatului Vladimir Golovatiuc pentru funcția de prim-ministru, nu este o coaliție politică, a explicat Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat despre declarațiile politice, precum că PSRM este într-o alianță cu Partidul Șor și platforma parlamentară Pentru Moldova, liderul socialist a explicat diferența dintre majoritate și coaliție, subliniind că aceste noțiuni sunt înțelese greșit.

“Iarăși revenim la noțiunea coaliție și noțiunea majoritate constituită pentru înaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Diferența este că coaliția este pentru a guverna, prevede anumite angajamente, anumite perspective și deziderate, pe când majoritatea formalizată pentru înaintarea candidatului la postul de prim-ministru este constituită doar pentru acest lucru. Și în cazul că prim-ministrul este nominalizat constituțional de către președintele țării, lucru care este obligat, conform Constituției, să-l facă, doar atunci vom putea vorbi sau invita celelalte fracțiuni la discuția privind cabinetul de miniștri și programul de guvernare”, a explicat liderul fracțiunii parlamentare a PSRM.

În context, Furculiță a vorbit și despre garnitura eventualului Guvern Golovatiuc, care ar putea fi constituită din persoane de partid sau chiar neafiliate politic.

„În acest caz, se va merge la discuții între componentele parlamentului care vor dori, într-un fel sau altul, să participe la formarea cabinetului. Poate cabinetul va fi format doar din reprezentanți PSRM, poate din reprezentanți nepartinici, tehnocrați. Urmează să fie discutat acest lucru”, a dezvăluit deputatul.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale din 22 martie curent, în cadrul consultărilor privind dizolvarea Parlamentului, care sunt organizate de către Președinției, majoritatea parlamentară este în drept să abordeze subiectul desemnării lui Vladimir Golovatiuc pentru funcția de premier. Discuțiile în acest sens vor avea loc săptămâna viitoare.