Construcția hidrocentralei de la Novodnestrovsk poate duce la o criză de apă în municipiul Chișinău. Totodată, acest proiect înseamnă și cedarea din partea Moldovei a unei părți din teritoriu. Despre aceasta președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a scris pe Facebook. Reacția vine după ce președintele Maia Sandu, în timpul întrevederii de la Kiev cu Volodimir Zelenski, a declarat că susține inițiativa Ucrainei de a construi o hidrocentrală pe râul Nistru.
„În contextul înțelegerilor de astăzi între președinții Moldovei și Ucrainei, aflăm cu îngrijorare că Maia Sandu crede că intențiile Kievului de a construi hidrocentrala de la Novodnestrovsk „va crește cantitatea de energie electrică pe care Ucraina o va livra Moldovei”. Adică, Ucraina ne va vinde mai multă energie electrică decât până acum, însă cu un risc imens pentru peste un milion de moldoveni. Construcția acestei hidrocentrale de către Ucraina pune în pericol alimentarea cu apă a orașului Chișinău, care se alimentează în proporție de 90 la sută din răul Nistru. Ecologiștii au tras alarma că această hidrocentrală va duce la secarea Nistrului, râu de unde se mai alimentează și alte orașe din Moldova. Anul trecut a fost o secetă cumplită, care a lovit dur agricultorii noștri. Secarea râului va afecta și mulți fermieri din bazinul acestuia. Construcția hidrocentralei de la Novodnestrovsk mai înseamnă și cedarea din partea Moldovei a unei părți din teritoriu”, spune Furculiță.
Președintele fracțiunii PSRM i-a cerut Maiei Sandu să țină cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova, dar nu de interesele străine.