Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a făcut acuzații grave împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) și Agenției Servicii Publice (ASP), susținând că aceste instituții se pregătesc de fraudarea alegerilor locale generale din municipiul Chișinău.

„Noi dovezi cum CEC se pregătește de fraudarea rezultatelor alegerilor locale generale din municipiul Chișinău! Pe unele liste din localitățile Chișinăului au dispărut votanți, iar în alte localități au adăugat câteva sute și mii”, a declarat Ceban.

Potrivit primarului, Hotărârea nr. 1157 CEC, din 4 august 2023, arată discrepanțe majore în numărul de locuitori din Chișinău și suburbii, comparativ cu datele de la ultimul scrutin local general. Ceban a evidențiat o scădere drastică a numărului de locuitori în Chișinău, de la 779.339 la 665.668, și în 17 din 18 suburbii cu aproape 16 mii de locuitori mai puțini.

În contrast, în orașul Durlești, numărul populației a crescut de la 19.382 la 22.194 de locuitori. Ceban a subliniat că, în funcție de aceste date, CEC a decis micșorarea numărului de consilieri locali în 6 din cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău, în timp ce la Durlești a fost majorată componența consiliului local.

„Cel mai paradoxal lucru și care ne dă mari bănuieli că se pregătește furtul votului cetățeanului la alegerile generale locale din noiembrie este că datele cu privire la numărul de populație prezentate de ASP la CEC sunt total diferite de datele prezentate de aceiași instituție, ASP, administrațiilor publice locale de nivelul I”, a menționat Ceban.

Primarul a oferit exemple specifice, cum ar fi situația din comuna Ciorescu, unde ASP a prezentat CEC-ului că sunt 5.874 de locuitori, în timp ce la solicitarea Primăriei Ciorescu, ASP prezintă un număr de 7.129 de locuitori. Alte exemple includ discrepanțe în suburbiile Vadul lui Vodă și Grătiești.

„Toate acestea se fac pentru a frauda rezultatele alegerilor, iar numărul de consilieri este micșorat acolo unde PAS știe, conform sondajelor sale, că nu are șanse să fie votat masiv de cetățeni”, a adăugat primarul.

Ceban a concluzionat că va sesiza toate organele competente, misiunile diplomatice, instituțiile internaționale și observatorii care vor monitoriza organizarea și desfășurarea scrutinului din noiembrie.