Pe 11 septembrie, Tribunalul Districtului Columbia, SUA, a emis o ordonanță împotriva cetățeanului moldovean și fost angajat al Băncii Naționale, Matei Dohotaru, prin care îl acuză de sfidare civilă condiționată pentru că nu s-a conformat la două citații.

Evoluțiile vin ca urmare a faptului că avocații omului de afaceri și politicianului Ilan Șor au depus o cerere 1782 în SUA prin care au solicitat instanței să acorde o depoziție din partea lui Dohotaru în legătură cu procedurile penale ale lui Șor în Moldova.

Având funcția de șef al Departamentului Supraveghere Bancară al Băncii Naționale, la 30 noiembrie 2014, când a fost introdusă administrarea specială la BC “Banca Socială”, precum și la alte două bănci cu așa-numite probleme, Matei Dohotaru a fost numit administrator special. Acesta a îndeplinit această funcție până la 7 aprilie 2015.

Matei Dohotaru a devenit un martor-cheie împotriva lui Ilan Șor în dosarul fraudelor din băncile moldovenești, a cărui anchetă este încă în desfășurare.

După ce a furnizat probe împotriva lui Șor în 2017, Dohotaru a părăsit țara.

Pledoaria lui Șor în instanță a avut succes, iar Dohotaru a fost chemat să se prezinte pentru o depoziție, însă nu a respectat acest lucru.

Drept urmare, Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Columbia i-a impus lui Dohotaru o amendă de 500 de dolari pentru fiecare zi în care nu se conformează citațiilor între 26 septembrie și 10 octombrie 2023 și de 1.000 de dolari pe zi pentru nerespectarea citațiilor după 10 octombrie 2023. Pentru a se conforma citației, Dohotaru trebuie să predea avocatului lui Șor documentele solicitate în citație și, de asemenea, să se prezinte pentru a depune mărturii.

De asemenea, instanța a dispus ca Dohotaru să plătească cheltuielile de judecată ale lui Șor. Nerespectarea ordinelor judecătorești în SUA poate duce la pedeapsa cu închisoarea.

Șor contestă probele lui Dohotaru, precum și credibilitatea acestuia în calitate de martor, iar echipa de avocați a lui Șor a făcut mai multe încercări de a-l audia pe Dohotaru în legătură cu probele sale. Surse apropiate lui Șor au declarat că victoria din SUA a fost un “progres” și va contribui la susținerea unui apel planificat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Documentul cu decizia instanței de judecată a fost pus la dispoziția redacției Orizont TV de către avocații moldoveni ai lui Ilan Șor.