În fiecare zi crește tot mai mult riscul de faliment al fermierilor micro, mici și mijlocii, avertizează „Forța Fermierilor”.

Asociația a declarat într-un comunicat de presă că autoritățile lucrează ineficient, iar cerințelor și recomandărilor agricultorilor nici nu au acordat atenție.

„A trecut mai mult de o lună de la ziua când reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au discutat prima dată proiectele Regulamentelor privind compensarea parțială a costurilor de producere fermierilor și repartizarea agricultorilor afectați de seceta 2022 a motorinei din România. Din păcate, până în ziua de azi aceste documente nu au fost aprobate de către Guvern și nici în ordinea de zi a Executivului pentru 2 august proiectele respective nu figurează. 

Propunerile organizației noastre pentru ambele regulamente pe unele aspecte nu au fost luate în considerare. Prin urmare, proiectele acestor acte normative conțin anumite condiții, în opinia noastră, absolut inutile, care vor birocratiza procesul de depunere a dosarelor. Dar cea mai mare problemă este tergiversarea aprobării documentelor în situația când fiecare zi contează pentru producătorii agricoli, care sunt distruși de prețuri mizere la materia primă și presiunea excesivă a creditorilor. Domnul prim-ministru așa și nu a acceptat o întâlnire urgentă cu „Forța Fermierilor”, iar Ministerul Finanțelor murează ideea unui moratoriu măcar pe câteva luni la plata datoriilor producătorilor de cereale și oleaginoase.

Să nu creadă cineva că agricultorii, preocupați deocamdată de lucrările de recoltare, nu observă această atitudine iresponsabilă a autorităților. Riscul falimentului iminent generează pentru mulți fermieri situația când ei nu vor avea ce pierde, ceea ce este un lucru foarte periculos.

În acest context, pentru a evita creșterea tensiunii în rândurile producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, Asociația „Forța Fermierilor” cere:

1. Urgentarea aprobării regulamentelor privind compensarea parțială a costurilor de producere fermierilor și repartizarea agricultorilor a motorinei din România, cu debirocratizarea maximă a procedurilor.

2. Convocarea promptă a ședinței cu prim-ministru R. Moldova în vederea discutării introducerii moratoriului la plata datoriilor producătorilor de cereale și oleaginoase”.