Ministrul în exercițiu al Justiției amintește că solicitarea cu privire la instituirea stării de urgență a venit încă la 13 martie din partea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), prezidat de Maia Sandu. Cererea președintelui țării a fost susținută și de membrii PAS, care fac parte din CSS.
Fadei Nagacevschi a atras atunci atenția asupra faptului că, dacă e vorba de carantina similară celei introduse în primăvara anului trecut, atunci este mult mai indicat ca șeful statului să ceară și să convingă Parlamentul să introducă lockdown-ul pentru două săptămâni, deoarece Guvernul în demisie nu mai are legitimitate politică pentru a se adresa Parlamentului cu asemenea demersuri.
În toată această perioadă, Președinția, care are un mandat deplin, nu a acționat mai incisiv pentru gestionarea crizei pandemice. De aceea, ministrul cheamă politicienii, în special pe cei de la PAS, să se abțină de la declarații populiste și speculații.
”Deputații, inclusiv PAS, se întrec la a politiza demersul Guvernului. Cică se dorește amânarea anticipatelor. Notez:
a) Dizolvarea Parlamentului încă nu a fost decisă. Demersul Președintelui către CC privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului este doar demers și atât.
b) Dizolvarea Parlamentului pentru provocarea anticipatelor este posibilă în condițiile compromisurilor dintre Președinte și Parlament. Altă formulă este populism, confruntare, blocaj instituțional, destabilizare.
c) Starea de urgență nu este impediment proceselor politice. Nu am auzit de la nimeni să fi comunicat că dizolvarea Parlamentului va fi decisă până la stabilizarea situației sanitar-epidemiologice.
d) Sunt convins că, așa cum este acest Parlament, dar dizolvarea lui următoarele câteva luni comportă riscuri enorme, inclusiv politice și nimeni nu-și va asuma asta.
e) Dacă demersul Guvernului are drept scop amânarea alegerilor, așa cum pretind populiștii, atunci cum explică aceștia demersul Președinției către Guvern pentru instituirea urgenței?
f) Perioada stării de urgență și drepturile care ni le vor oferi, le decid ei, parlamentarii și nu noi”, precizează Nagacevschi într-o postare pe pagina sa de socializare.
Ministrul a mai declarat că Guvernul depune eforturi ca să stabilizeze situația, iar altă soluție decât cea propusă nu este în condițiile lipsei unui Guvern plenipotențiar deja de trei luni.