Republica Moldova nu va putea transporta, în viitorul apropiat, gaz din România, din motive tehnice. La această concluzie au ajuns experții portalului românesc Economica.net, care au analizat capacitatea gazoductului Iași-Chișinău-Ungheni.

“În primul rând, presiunea din sistemul de transport al gazelor din România este mai mică decât cea din rețeaua din Moldova. În al doilea rând, și pentru a se putea asigura flux normal de gaze și pentru perioada rece pentru Moldova prin noua conductă, trebuie crescut volumul din zona Iașului, spun sursele noastre de peste Prut. Așadar, chiar dacă va fi fezabil comercial, ar putea să nu fie posibil tehnic transportul unei mari cantități de gaze, aproape de capacitatea maximă, prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău mai devreme de 2021”, scriu jurnaliștii de la Economica.net.

În același articol, experții explică și de ce Moldovei îi este mai convenabil, în acest moment, să importe gaz din Federația Rusă.

“Situația actuală de pe piața europeană a gazelor, cu prețuri în scădere abruptă, poate fi una conjuncturală. Și pentru că, atunci când este vorba de siguranța în aprovizionare (Moldova consumă exclusiv gaz de la Gazprom) siguranța în aprovizionare este mai importantă decât prețul”, conchide Economica.net.