Analiștii politici consideră că șeful statului s-a antrenat mai mult în bătălii politice și mai puțin în soluționarea unor probleme conforme cu atribuțiile ce-i revin președintelui țării.

Experții nu împărtășesc optimismul formulat în raportul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind primele o sută de zile de activitate în funcția de șef al statului.

Politologii remarcă faptul că, imediat după preluarea mandatului, direcția principală a activității Maiei Sandu a devenit lupta politică, în special cea de dizolvare a parlamentului.

Ca esență, raportul este destul de modest, chiar dacă acestuia i-a fost rezervată o pagină specială pe site-ul administrației prezidențiale. Unele dintre realizările înscrise trezesc doar nedumerire, consideră politologul Corneliu Ciurea. „De exemplu, „scoaterea țării din izolare internațională” – în condițiile în care nici nu a existat vreo asemenea izolare”, a spus Ciurea într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.

„Există percepția că prioritățile reale ale Maiei Sandu nu au fost tocmai cele enumerate în raport. Mult mai mult timp dânsa a alocat luptei politice în raport cu eforturile de a asigura țara cu vaccinuri”, a menționat expertul.

De asemenea, Ciurea a remarcat că, judecând după raportul președintelui, Sandu și-a atribuit unele merite care nu-i aparțin în totalitate. De exemplu, repartizarea vaccinurilor pe platforma COVAX – nu se poate afirma că acesta este meritul exclusiv al președintelui.

„Primul pas președintele l-a făcut cu stângul. Sperăm că Maia Sandu va înțelege că în prima parte a mandatului său nu s-a ocupat cu ceea ce trebuia să se ocupe și acest exercițiu s-ar putea să-i fie util”, a constatat expertul.

Aprecierile respective coincid cu opiniile analistului politic, Ian Lisnevschi, care consideră că singurul angajament electoral în care a făcut progrese președintele este cel cu privire la provocarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Avansarea spre alegerile anticipate este obiectivul cu care, deocamdată, se poate lăuda doamna președinte în activitatea sa în primele o sută de zile”, a spus expertul.

Potrivit politologului, din realizările enumerate în raport, cu unele accepțiuni, pot fi remarcate seria de vizite oficiale pe care le-a întreprins Maia Sandu.

 „Din păcate, aceste vizite nu au dat mare lucru și nu au influențat în vreun mod politica externă a țării”, a remarcat Lisnevschi.

Cât privește asigurarea țării cu vaccinuri, este prea devreme să vorbim despre anumite succese, consideră politologul.

„În acest sens vedem numai politizarea problemei privind livrarea vaccinurilor. Societatea moldovenească și așa este dezbinată, iar acum aceasta se fragmentează și pe tema „vaccinurilor” și acțiunilor care trebuie luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19”, a spus expertul.

Potrivit lui Lisnevschi, scopurile declarate privind de combaterea pandemiei vin în contradicție cu aspirațiile președintelui de a realiza dizolvarea parlamentului.

„Este imposibil să te pregătești concomitent de alegeri anticipate și să dai asigurări, totodată, că luptați cu pandemia de COVID-19. Fie că îți dorești sincer oprirea răspândirii virusului și crearea unui guvern plenipotențiar, fie provoci alegeri anticipate, iar odată cu asta și un nou focar de infectare, așa cum, anterior, a fost cazul alegerilor locale și a celor prezidențiale”, a concluzionat analistul politic.

La 2 aprilie s-au împlinit exact 100 de zile de când Maia Sandu a preluat mandatul de președinte al Republicii Moldova. În acest sens, vineri a fost făcut public raportul întitulat „3 priorități. 44 de acțiuni îndeplinite”, ce dezvăluie o listă de obiective pe care, potrivit Maiei Sandu și administrației prezidențiale, șeful statului a reușit să le implementeze cu succes în primele o sută de zile.

Cele trei priorități declarate de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sunt: ieșirea din criza sanitară și economică, lupta cu corupția și scoaterea țării din izolare internațională.