Uniunea Europeană și Statele Unite vor să îl aducă în fața justiției pe președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima internațională de agresiune împotriva Ucrainei cu ajutorul forței militare de stat.
Dar crearea unui tribunal special pentru a face acest lucru ar putea face ca Occidentul însuși să devină o țintă pentru proceduri similare în viitor, potrivit euronews.com.
Vaios Koutrulis, profesor de drept internațional public la Universitatea Liberă din Bruxelles, a declarat că infracțiunea de agresiune este considerată una dintre cele mai grave din punct de vedere politic.
„Nu există niciun text oficial care să spună că agresiunea este mai gravă decât genocidul sau crimele de război. Sensul interpretării politice este că, deoarece a fost comisă crima de agresiune, care a declanșat războiul, pot urma alte crime în cursul operațiunii militare. Din punctul de vedere al dreptului internațional public, astfel de crime nu au o ierarhie”, a declarat juristul.
Cu toate acestea, încercările de a înființa un tribunal special pentru a-l urmări în justiție pe Putin și elita politico-militară ar putea determina Rusia sau alte câteva țări să deschidă procese similare împotriva guvernelor occidentale.
„Dacă credeți că oficialii ruși nu au imunitate în fața unui astfel de tribunal internațional, Rusia vă va răspunde dur. Ea poate înființa o instanță internațională specială pe cont propriu, negociind cu aliații sau statele prietene. Oficialii occidentali nu vor avea imunitate în fața acesteia. Așadar, sunt statele pregătite să meargă pe acest drum?”. – a întrebat Vaios Koutroulis.
Rusia și unii dintre aliații săi ar putea clasifica operațiunile militare ale NATO, în special cele sub comandă americană, drept acte de agresiune, mai ales dacă acestea vizează țări pe care Rusia le consideră a fi în sfera sa de influență.
NATO a desfășurat mai multe astfel de misiuni în ultimele trei decenii, și anume în Bosnia și Herțegovina, în statele din Golf, Libia și Irak.
În acest moment, SUA nu par preocupate de un eventual răspuns juridic, argumentând că Rusia și-a afectat reputația în comunitatea internațională și că milioane de oameni din întreaga lume suferă consecințele economice cauzate de invazia Ucrainei.
„După cum știm, Rusia a devenit un paria internațional. Ea a perturbat pacea și liniștea internațională într-un mod teribil, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la alimente, la slăbirea securității alimentare în întreaga lume și la o criză energetică iminentă. Acest război a dus la o destabilizare generalizată”, a declarat ambasadorul SUA pentru justiție penală globală Beth Van Schaak într-un interviu.
„Capacitatea Rusiei de a organiza un proces credibil împotriva europenilor sau a altor inculpați este, prin urmare, foarte îndoielnică. Lumea nu va tolera acest lucru, nu va fi un exercițiu credibil sau legitim”, a adăugat ea.
Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, investighează deja atrocitățile comise în Ucraina, care au indignat comunitatea internațională. Rusia nu recunoaște autoritatea CPI, creată printr-un tratat internațional numit Statutul de la Roma, care a intrat în vigoare în 2002.
De asemenea, SUA nu se numără printre cele 123 de state care au ratificat tratatul, dar consideră că rolul CPI este foarte important în această anchetă și o sprijină cu instrumente diplomatice și expertiză juridică. „Pe termen scurt, pot fi deschise anchete, pot fi adunate probe, pot fi înregistrate declarațiile martorilor, pot fi emise mandate de arestare”, a declarat Beth Van Schaak.
Administrația americană a concluzionat în mod oficial că Rusia a comis „crime împotriva umanității”, după o analiză juridică efectuată de Departamentul său de Stat. Acest lucru a fost anunțat de vicepreședintele Kamala Harris la Conferința de Securitate de la Munchen.
Obiectivul Washingtonului este de a-l izola și mai mult pe Putin și de a face presiuni energice pentru ca el și anturajul său să fie urmăriți în justiție în fața instanțelor internaționale.
„Faptul că președintele Rusiei este practic de neatins nu ar trebui să ne descurajeze. Atâta timp cât Putin rămâne la putere, el se va bucura de impunitate pentru toate crimele sale. Nu există nicio forță polițienească internațională care să poată trece o graniță internațională și să-l prindă pe acest suspect. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe mai întâi o transformare politică în Rusia”, a declarat Beth Van Schaak.