Cele 50 de kilograme de explozibil care erau în drona căzută la Vulcănești, în apropierea localității Etulia, ar fi putut provoca distrugerea unei case, avarierea mai multor construcții sau a unui bloc de locuit. Declarațiile au fost făcute de Artur Leșcu, expert în domeniul militar. Potrivit lui, această dronă este un adevărat pericol.

„Drona căzută în raionul Vulcănești, localitatea Etulia este faimoasa dronă Shahed, produsă de Iran, ori de Federația Rusă. Evident că nu Moldova a fost ținta acestui atac, dar când războiul e atât de aproape, atacuri cu drone și Republica Moldova în aceeași propoziție sună destul de serios. Din păcate, noi nu putem fi siguri că astfel de incidente nu se vor mai repeta. Chiar dacă noi am vrea să doborâm un obiect zburător, noi nu avem cu ce”, a spus expertul Artur Leșcu.

De asemenea, acesta a adăugat că Republica Moldova nu are un sistem de apărare antiaeriană care ar fi putut să ne protejeze de asemenea incidente, nemaivorbind de atacuri.

„Trebuie de notat că deși teritoriul Republicii Moldova nu a fost vizat de atac, orice situație de acest gen ne arată cât de aproape suntem de grozăviile războiului din țară vecină. Din păcate, trăim vremuri în care noțiunea „atac cu drone” și Republica Moldova sunt utilizate în aceeași propoziție, o realitate în care ne-am pomenit fără dorința noastră”, a mai ținut să spună Artur Leșcu. 

Poliția de Frontieră a anunțat în ziua de 11 februarie că în zona frontierei moldo-ucrainene au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”.

La scurt timp, președintele R. Moldova, Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, au venit cu o reacție în care condamnă atacurile recente ale Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat că în cadrul cercetărilor, specialiștii Secției tehnico-explozive a Poliției au depistat partea de luptă a dronei care conținea circa 50 de kilograme de explozibil.

Echipele de specialiști de la Bombteh au reușit să neutralizeze încărcătura explozivă.

sursa