Mai multe țări europene, inclusiv Germania, Austria, Belgia, Grecia și Marea Britanie, au anunțat suspendarea pe termen nedeterminat a cererilor de azil pentru cetățenii sirieni, în urma căderii regimului Bashar al-Assad într-o ofensivă rebelă fulgerătoare.
Înscrie-te pe canalul nostru de Telegram pentru a urmări cele mai pozitive știri!
Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF) din Germania a suspendat procesarea a peste 47.000 de cereri de azil siriene. Ministrul de Interne Nancy Faeser a declarat că mulți refugiați ar putea spera să se întoarcă în Siria pentru a contribui la reconstrucția țării.
Totuși, dezbaterea privind întoarcerea refugiaților a divizat spectrul politic german, opoziția propunând stimulente financiare pentru repatriere.
În Austria, guvernul pregătește un plan de expulzare pentru sirienii aflați deja pe teritoriul țării. Ministrul de Interne, Gerhard Karner, a cerut organizarea unui program ordonat de repatriere, în contextul în care peste 7.300 de cereri de azil au fost suspendate.
Belgia, Grecia și Marea Britanie au anunțat măsuri similare, suspendând temporar procesarea cererilor de azil siriene. Oficialii greci evaluează posibilitatea unei suspendări complete, iar Belgia a blocat peste 3.000 de cereri.
În Marea Britanie, până la sfârșitul lunii februarie 2021, peste 20.000 de refugiați sirieni au fost relocați în cadrul unei scheme guvernamentale, potrivit Consiliului pentru Refugiați.
Vorbind separat, ministrul britanic de externe David Lammy a avertizat că evenimentele din Siria ar putea declanșa mai multă migrație în statele europene, în funcție de ceea ce urmează în țară, scrie Reuters.
„Văzând atât de mulți că încep să se întoarcă în Siria este un semn pozitiv pentru speranța lor într-un viitor mai bun acum, când Assad a dispărut”, a spus Lammy parlamentului.
„Dar multe depind de ceea ce se întâmplă acum. Acest flux în Siria ar putea deveni rapid un flux înapoi și ar putea crește numărul care utilizează rute periculoase de migrație ilegală către Europa continentală și Regatul Unit”.
În paralel, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat redeschiderea punctului de frontieră Yayladagi, închis din 2013, pentru a facilita întoarcerea voluntară a refugiaților sirieni. Turcia, care găzduiește aproximativ 3 milioane de refugiați sirieni, a subliniat că acțiunile sale transfrontaliere în Siria au fost motivate exclusiv de securitate, transmite DW.
Organizațiile pentru drepturile refugiaților avertizează că măsurile europene vin prea devreme, subliniind incertitudinea privind stabilitatea politică și securitatea din Siria.
Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), situația din Siria rămâne „una dintre cele mai mari crize de strămutare din lume”. Agenția a estimat că în 2023 existau aproximativ 6,4 milioane de refugiați sirieni în întreaga lume, dintre care 5,1 milioane locuiau în țările vecine – Egipt, Irak, Iordania, Liban și Turcia. Alte 7,2 milioane de oameni și-au părăsit casele, dar au rămas în țară.
Prăbușirea bruscă a dictaturii lui Assad oferă o licărire de speranță pentru sirienii din străinătate, dar situația dificilă a țării lor infirme înseamnă că plecarea acasă nu va fi o decizie ușoară. Națiunea este complet spulberată de război, ca să nu mai vorbim despre cutremurele devastatoare din 2023.
Mulți s-au integrat în noile lor case sau s-ar putea teme că luptele vor izbucni între diferitele grupuri rebele, prezentând o amenințare deosebită pentru minorități. Unii nu au case în care să se întoarcă.