După ce presa a dezvăluit că Eugeniu Rurac, ex-procuror anticorupție, ar putea ajunge șef adjunct al Centrului Național Anticorupție, pe masa președintelui Maia Sandu a fost pus un raport mai special despre candidat.
Potrivit documentului secret (nu poate fi publicat), Rurac nu este agreat de către colectivul CNA și nici nu întrunește condițiile legale pentru a ajunge șef al acestei instituții, invocându-se motive de integritate, lipsă de profesionalism și lipsă de caracter.
În opinia ofițerilor care au elaborat raportul, actuala conducere a țării subapreciază rolul CNA. Mai mult, candidatura lui Rurac ar fi coordonată din umbră de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, cu implicarea lui Sergiu Litvinenco, probanil următorul ministru al Justiției, și Olesea Stamate, consilier prezidențial, în prezent și deputat.
În raportul trimis președintelui Maia Sandu se mai face trimitere și la un document similar din perioada când Președinția a încercat să-l pună pe același Rurac în fruntea SIS. Atunci, la fel, ofițerii SIS a trimis o informație, precum că acesta nu poate ajunge într-o așa funcție importantă.
“În perioada activității sale în Procuratura militară, Eugeniu Rurac nu a manifestat atitudine de combativitate legală a infracțiunilor în rândurile militarilor. Acesta căuta în fiecare dosar doar interes material. Până la sfârșitul anului 2012 s-a eliberat din funcție din motive materiale și morale”, scrie în documentul ajuns pe masa președintelui.
În martie 2015, Rurac revine în procuratură, tocmai la Drochia, după un concurs de reîncadrare, însă a fost promovat foarte rapid la Procuratura Anticorupție, fiind sub protecția lui Viorel Morari.
“La indicația lui Viorel Morari, procurorul Rurac a instrumentat următoarele dosare:
1. Chiril Lucinschi – remis la rejudecare din motive că a fost instrumentat cu încălcări. Sentința a fost casată prin decizia Curții de Apel Chișinău din 09.07.21;
2. Dorin Chirtoacă – nu poate fi judecat din lipsa materialului probatoriu, iar din acest motiv judecătorul Alexandru Negru, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este pus în situația să amâne examinarea cauzei (dosar nr. 12-1-50708-24072017);
3. Dosarul Metalferos, despre care a scris și presa de investigații;
4. Dosarul Ion Druță, președintele CSJ. Deși în acest dosar au fost ridicate mai multe probe incontestabile, până acum această cauză nu a fost expediată în instanță;
5.Domnica Manole – contrar prevederilor legale și fără să anunțe conducerea Procuraturii, Eugeniu Rurac a retras acuzațiile, iar cauza a fost clasată”, mai scrie în documentul secret.
“La 29 ianuarie 2020, s-a eliberat din funcție organele procuraturii fiindu-i frică că va fi eliberat pe motive negative sau cu atragerea la răspundere penală…”, relevă raportul.
La capitolul integritate, ofițerii menționează contractul nr.10481 din 3 noiembrie 2015 cu privire la procurarea unui apartament de pe strada Bernardazzi 38, ap.1A, la un preț de doar 334 mii lei. Acest document ar fi unul fictiv și pentru a acoperi activitatea discutabilă a fratelui acestuia, Rurac Ernest. În 2016, Rurac cumpără și un automobil de model Skoda Rapid, fabricat în același an, la un preț de tocmai 250 mii lei, deși în perioada respectivă a avut venituri de doar 171 mii lei.
La final, în document secret este notat, că Eugeniu Rurac nu întrunește condițiile legale pentru a fi numit în fruntea CNA. Nu în ultimul rând, este reiterat faptul, că în promovarea fostului procuror se face sub influența ilegală a lui Viorel Morari, Sergiu Litvinenco și Olesea Stamate.
Amintim că Rurac a activat în calitate de consultant al consilierului prezidențial Olesea Stamate, fiind plătit în secret de către Fundația germană KAS.