A spune că Parlamentul poate fi sancționat cu dizolvare, pentru că nu a acceptat votul de încredere, în situația în care nici nu s-a cerut votul de încredere, este o aberație. Declarația îi aparține fostului viceministru al Justiției, membrului al Comisiei de la Veneția, Nicolae Eșanu, care a comentat știrile publicate de presa afiliată PAS.

„Am văzut prin presa acest text ”Orice nominalizare la funcția de premier vă conduce la amânarea alegerilor parlamentare” și vreau să constat că este total fals, dacă se are în vedere dizolvarea Parlamentului în cazul neacordării votului de încredere Guvernului. Situația este diametral opusă – dacă nu se face nominalizarea candidatului, Parlamentul nu va putea fi dizolvat în baza acestui temei. Căci, conform Constituției, Parlamentul poate fi sancționat cu dizolvarea, doar în cazul în care nu a acceptat solicitarea de a acorda votul de încredere Guvernului. Norma este clară ca lumina zilei și prevede în mod expres o sancțiune pentru inacțiunea Parlamentul, în cazul în care i se cere să acționeze. A spune că Parlamentul poate fi sancționat cu dizolvare, pentru că nu a acceptat votul de încredere, în situația în care nici nu s-a cerut votul de încredere, este o aberație, pe care n-o văd doar cei care nu cunosc regulile elementare ale logicii. Sau cei care sunt rău intenționați”, a scris Eșanu.

Amintim că presa afiliată PAS tirajează ideea promovată de partidul Maiei Sandu că Parlamentul ar trebui să fie dizolvat contrar normelor Constituției. Deputații PAS, dar și președintele Maia Sandu sunt împotriva ca șeful statului să desemneze un candidat la funcția de premier, așa cum prevede Legea Supremă.