“Acest organ este liber și în drept să cerceteze orice subiect sau suspiciune de corupție indiferent la cine se referă!”

Astfel a determinat Maia Sandu scopul și sarcinile Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, iscat azi prin decret prezidențial, adăugând, că Președinția nu se va amesteca în activitatea lui. Președinta minte, bineînțeles, pentru că orice organizație finanțată de UE trebuie să aibă un patron local ori patroană și cine alta, decât cea care i-a primit nașterea. Коню понятно.

Nimeni în țara asta, parcă, n-ar fi în afara legii.. Deci și înaltul Comitet, chiar dacă întrunește persoane de peste hotare, competente, s-ar zice, nu este liber să cerceteze pe cine dorește și când dorește, chiar dacă are după ureche, ori pe fund pecetea Bruxelles-ului. Împuternicirile extraordinare par a fi o metaforă a Maiei Sandu, sonorizată special într-o zi posomorâtă de campanie electorală, ori poate e vorba de proverbiala obrăznicie politică, cultivată cu sârg în sânul PAS-ului.

În treacăt, despre noii “procurori” ori “copoi”. Sherlock Holmes-ul nr.1 local este nu altcineva decât o jurnalistă de la ZDG, în fața căreia tremură, bineînțeles, toată suflarea criminală moldovenească. Nu-i dau numele, deoarece va activa, conform surselor mele, sub acoperire. Sherlock-ul secund e un diplomat american, pe care îl cheamă James și care până acum a stârpit definitiv corupția în Kosovo, Afganistan și Ucraina. Dacă nu credeți, întrebați! Numele celorlalți detectivi le puteți afla din presă.

Maia Sandu a dat, deci, start luptei cu corupția… Concurenții electorali nu trebuie să se supere că startul coincide cu începutul campaniei electorale, vorba ceea, coincidențele consemnează anonimatul divinității. Ori tot ce e legat de Maia e legat ori de divinitate, ori de hipercorectitudine. Și, bineînțeles, de granturi. Urmăriți rapoartele ZDG și să nu vă mirați, dacă primele victime ale Comitetului vor fi chiar consilierii Maiei Sandu, ori infractorii nepedepsiți din lista PAS! Pentru că de asta s-a creat Comitetul, să facă ceea ce nu pot organele de drept!

N.B. Apropos, Holmeșii au fost întrebați azi la briefing în două rânduri de costul acestui proiect, dar supraveghetorii corupției din partea Maiei au evitat să răspundă.

Autor: Valeriu Reniță