·       Fură ori nu, sau cum anume fură Președinția?   

 ·       Un traficant de droguri nu s-a retras din lista electorală PAS în ciuda faptului că și-a recunoscut vina

 Hoții și corupții, blamați cu mânie proletară în discursurile bătăioase ale Maiei Sandu, s-au agățat cu mânuța lor firavă și pătată de fusta președintei noastre cinstite. Și-a spus până la urmă cuvântul legea de aur a politicului. De unde face rost un politician onest de fonduri pentru alegeri? Și cum întoarce înapoi banii împrumutați? Iată două întrebări, ce determină destinul oricărui ales al poporului. Veți spune că în cazul Maiei e cu totul altfel… Că banii pentru alegeri curg în buzunarele PAS prin sita civilizată a ONG-urilor, unde sunt turnați de fundațiile bogate ale partenerilor de dezvoltare…

Trecem peste faptul, că și un astfel de suport subtil ori împrumut tehnologizat e la fel de ilegal și impune angajamente externe. Că actul trădării alegătorilor e același, în esență, fie că e comis în interesul grupărilor politico-financiare din țară, fie de peste hotare. Dar, oricum, se demonstrează pe față chiar în zilele acestea, că banii strecurați prin filiera străină sunt insuficienți. Altfel de ce ar mișuna lista electorală PAS de hoți, escroci și corupți? 

Bineînțeles, nu tot omul bănuit e și infractor

Bineînțeles, nu tot omul bănuit e și infractor. Urmăm, însă, cu patimă și fidelitate exemplul celei alese de un milion de cetățeni, al președintei, care din hipervigilență, probabil, și ură față de tot ce poate însemna furt, escrocherie ori corupție, face abstracție de prezumția nevinovăției și stigmatizează cu fierul roșu al propriei intuiții toți răii, buni de băgat la pușcărie.

Investigațiile jurnalistice au descoperit pe lista PAS următorii bănuiți: 1. Alexandru Catan – presupus contrabandist cu alcool, care ar avea și legături cu “jaful miliardului” și care ar fi ascuns din declarația de avere 8 imobile; 2. Petru Gandrabur – cu dosar penal pentru escrocherie; 3. Dorel Iurcu – cu dosar suspendat pentru falsificarea semnăturii; 4. Victoria Cazacu – ar fi oferit prin mită și escrocherii grade didactice unor profesori (conform “Ziarului de gardă” ); 5. Valentina Manic – în 2015, în funcția de șef al Direcției Finanțe a Consiliului raional Hâncești, ar fi încercat să modifice ilegal informațiile din proiectul bugetului raionului Hâncești.

Trăgeți-Vă sufletul, pentru că lista ce urmează să fie verificată de procurori nu s-a încheiat. Cu toate că ea are, trebuie să recunoaștem, marele neajuns de a scăpa numele marilor finanțatori, care de regulă, sunt în afara binelui și răului, adică nevăzuți. Urmează, deci…

6. Andrei Spînu – milionar cu venituri din zone offshore; 7. Boris Marcoci – ar fi ascuns din declarația de candidat de Bălți proprietăți de zeci de milioane. 8. Zinaida Popa – ar fi primit ilegal prin trafic de influență de la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură peste 4 milioane lei; 9. Petru Puțuntică – cu dosar penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale de 5 milioane lei; 10. Nata Albot – nominalizată, e adevărat, doar după un scandal zgomotos, la compartimentul “trafic de droguri” cu titlul de debutant, titlu, care i-a acordat dreptul să-și păstreze locul nr. 8 în lista electorală PAS. 

“Maia nu fură!” – iată lozinca de pe drapelul electoral fluturat de fanii îndrăgostiți în Maia. “Nu fură” – în înțelesul clasic și tradițional al acestei noțiuni. Frau Sandu fraudează altfel… Ea a recunoscut recent, că părtașii săi de idei, angajați la stat, adică consilierii președintei, sunt plătiți din bani străini, conform unui contract cu Fundația germană KAS. Dar președinta nu vrea să numească cifra de afaceri, pe motiv că n-ar dori să încerce nervii alegătorilor. Dacă picură ca dintr-un perfect aparat de “samogon” pe cardul angajaților Maiei, de ce n-ar picura din plin și pe contul ori conturile imaculatei noastre șefe de stat?

Autor: Valeriu Reniță