Am participat în seara aceasta la emisiunea România în Mișcare de la Canal 33 România unde am discutat despre începerea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din Republica Moldova, relatează subiectulzilei.md cu referire la politics.md.

Am prezentat modificările la Codul Electoral propuse de majoritatea PAS în lupta domniilor lor cu reprezentanții unui partid politic. Am prezentat atât argumentul adus de decidentul politic moldovean cât și punctele de vedere ale opoziției, parlamentare și extra-parlamentare. Am precizat că politicianul care și-a denumit formațiunea politică cu numele său a fost condamnat de justiția moldovenească.

Cei din studioul de la București, au remarcat, surprinși, că potrivit modificărilor, persoanele care au statutul de bănuit nu vor putea participa la procesul electoral și au subliniat că această prevedere încalcă prezumția de nevinovăție.

Au dreptate – un om este socotit a fi nevinovat până în momentul în care există o hotărâre definitivă de judecată la adresa lui.

Mai pe românește – hoțul ne-prins este negustor cinstit.

Am prezentat datele sociologice prezente în sondajul realizat de IMAS prezentat săptămâna trecută – am precizat că această casă de sondaje este cea mai serioasă care activează între Prut și Nistru. Datele sociologice arată scăderea încrederii populației în Maia Sandu și partidul pe care îl păstorește domnia sa.

Am fost întrebat dacă partidul condus de Maia Sandu pierde alegerile în municipiul Chișinău – am răspuns afirmativ. În acest moment simpatia chișinăuienilor se îndreaptă către Ion Ceban, actualul edil al capitalei Republicii Moldova.

Implicarea brutală a PAS în procesul electoral prin modificarea Codului Electoral efectuată de majoritatea parlamentară dar și prin hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale nu va fi uitată, din contra, va fi un argument pentru ca toate formațiunile politice moldovenești să conteste rezultatul alegerilor locale din 5 noiembrie.

În istoria contemporană a statului moldovean au mai existat elefanți care au intrat în magazinul de bibelouri, dar aceștia s-au stăruit să nu calce chiar totul în picioare.

În prezent, ni se spune că democrația este în pericol și că legile sunt modificate pentru ca membrii unei grupări criminale organizate să nu fraudeze alegerile.

Înțeleg. Doar că se crează precedent.

Peste doi/trei ani se va proceda la fel – legile vor fi modificate în numele democrației.

Legile bune sunt ca bibelourile de porțelan, se calcă în picioare când ai majoritatea în Parlament.