Bugetul pentru programele și proiectele de tineret au ajuns în acest an la peste 60 de milioane de lei, de 30 de ori mai mult decât acum patru ani. Doar în 2023, municipalitatea va realiza peste 50 de programe destinate tinerilor, iar printre acestea se numără crearea Agenției municipale de tineret și aprobarea Strategiei de tineret a municipiului Chișinău. Despre planurile pentru acest an a vorbit primarul Ion Ceban în cadrul unei ceremonii prin care s-a dat start Anului Tineretului în Chișinău.
Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii, acolo unde au participat sute de tineri, care au avut ocazia să comunice, să afle ce activități sunt planificate pe parcursul anului și ce servicii le sunt oferite de către organizațiile municipale și de ONG-urile de profil. Nu a lipsit nici distracția. Participanții la eveniment au avut ocazia să cânte și să danseze împreună cu artiștii preferați, precum Satoshi, XO band, Alex Calancea alături de Lupii săi și DJ Fox Banger, care au venit cu cele mai populare hituri.
În cadrul ceremoniei de deschidere, un discurs a fost ținut și de edilul Ion Ceban, care a precizat că în 2023 Primăria Chișinău va organiza un șir de activități și programe suplimentare orientate spre dezvoltarea sectorului de tineret.
”Pe parcursul anului 2023, vom implementa peste 50 de programe de tineret, cu bugetul total alocat de 60 de milioane de lei. Va fi aprobată prima Strategie de Tineret din municipiul Chișinău, va fi creată Agenția municipală de Tineret din Chișinău, instituție responsabilă de implementarea tuturor programelor destinate tinerilor din capitală, va fi lansat Programul municipal de start-upuri pentru tineri, va fi lansat acceleratorul de afaceri pentru tinerii care vor să lanseze afaceri în Chișinău și primul HUB pentru organizațiile nonguvernamentale de tineret din Chișinău. De asemenea, va fi lansată și aplicația mobilă ,,e-tineret’’, unde vor fi plasate toate informațiile și activitățile Anului Tineretului”, a declarat Ion Ceban.
Primarul Capitalei a vorbit și despre domeniile prioritare în Anul Tineretului, cum ar fi dezvoltarea rețelelor centrelor de tineret, asistența pentru consiliile locale de tineret și consiliile elevilor din municipiul Chișinău, programe de susținere a ONG-urilor de tineret, promovarea voluntariatului și activismului civic și susținerea financiară a start-upurilor.
”Centrul Municipal de Tineret Chișinău și filialele acestuia, pe parcursul anului 2022, a oferit servicii și programe pentru circa 19 mii de beneficiari, inclusiv tineri refugiați din Ucraina. Amintesc că, pe parcursul anului 2022, pe lângă Centrul de tineret de la Ciocana, au fost deschise Centre de Tineret în sectorul Buiucani, Rîșcani, Centru, iar în curând inaugurăm și sediul de la Botanica. Investiția în cele 4 Centre de Tineret din Chișinău pe parcursul anului 2022, la capitolul reparații și dotări cu mobilier, tehnică, etc., a constituit circa 6 019 013 mil. lei. Pe parcursul anului trecut a fost fortificată și Rețeua Centrelor de Tineret din suburbii: Grătiești, Ciorescu, Cricova, Sîngera, Trușeni”, a mai adăugat Ion Ceban.
Bugetul pentru domeniul tineretului a fost majorat de 30 de ori în ultimii 3 ani. De la 2,1 milioane de lei, în 2019, suma a crescut la 8,3 milioane, în 2022, iar în 2023 cifra a crescut substanțial, pentru acest sector fiind alocate 60,2 milioane de lei.
Și programul municipal de granturi pentru organizații de tineret a crescut de la 300 de mii de lei, în 2020, la trei milioane – în 2023, iar programul de co-finanțare a ajuns, în acest an, la două milioane de lei.
”Investim timp, energie, surse financiare în tinerii noștri pe care vrem să îi vedem activând în Republica Moldova. Ei sunt viitorii președinți, primari, businessmeni, consilieri sau experți. De eforturile noastre depinde viitorul tinerilor”, a mai precizat edilul Ion Ceban.