Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii privind acordarea de către Federația Rusă a unui credit Republicii Moldova, document, care a fost ratificat joi de către Parlamentul de la Chișinău. Despre această decizie vorbește Roman Chircă, pe portalul sputnik.md.
Economistul Roman Chircă, susține că această decizie a Curții Constituționale ar crea mai multe probleme economice bugetului național și ar afecta și plățile publice, adică pensiile și salariile, întrucât banii de la FMI și Uniunea Europeană sunt insuficienți în această situație de criză.
”Ar fi regretabil dacă noi ne-am lipsi de un astfel de instrument într-o perioadă atât de importantă, pentru a depăși toate crizele și incertitudinea care planează. Asta înseamnă lipsirea bugetului național de sume semnificative, disfuncționalități în plățile din buget, respectiv o reducere semnificativă. Mijloacele de la FMI și UE nu sunt suficiente”, menționează Roman Chircă.
Expertul atenționează că urmează o perioadă și mai dificilă, iată de ce este necesar să utilizăm toate oportunitățile de creditare pe care le are Republica Moldova, mai ales în niște condiții destul de avantajoase, precum este creditul rusesc.
Amintim că joi Parlamentul a aprobat în prima și a doua lectură, cu 56 de voturi, acordarea împrumutului de 200 de milioane de euro din Federația Rusă. La câteva ore însă, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a Legii privind acordarea creditului pentru Republica Moldova.
Socialiștii acuză opoziția că întreprinde diverse acțiuni cu scopul de a submina efortul Guvernului de a pune în aplicare planul social de sprijinire a cetățenilor în perioada crizei provocate de pandemia de coronavirus. Tot opoziția ar fi cea care încearcă să preia controlul asupra Curții Constituționale, care să ajute la blocarea proiectelor guvernamentale, spun socialiștii.