Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința cetățeanului Veaceslav Platon. Procurorul General Alexandru Stoianoglo a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă că, dosarul în privința lui Platon a fost falsificat în totalitate.
”Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Ilan Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa”, a spus Procurorul General.
Alexandru Stoianoglo a menționat că în baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia.
”Pentru a evita tot felul de speculații, vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine, în realitate, a beneficiat de mijloacele financiare sustrase”, a spus procurorul.
Alexandru Stoianoglo a declarat că, începând cu anul 2015, beneficiarii fraudei bancare erau divizați în 3 grupuri de interese: Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat. Analizând însă materialele dosarelor în privința acestor figuranți s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară. Potrivit procurorului, aceste dovezi existau de la bun început, dar ele au fost trecute cu vederea. Astfel, Procurorul General a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Organul de urmărire penală dispune de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor, în total, peste o sută de milioane de dolari americani.