Am rămas profund stupefiată de declarația secretarului general al Președinției, mai recent (sau din nou) secretar general al PAS, precum că în acest scrutin nu trebuie de divizat electoratul în pro-Est și pro-Vest, ci e nevoie de promovat oameni integri, onești în forul legislativ, transmite timpul.md.

Ce să fie? Ipocrizie conștientă sau ignorare manipulatoare? Emițătorul mesajului este prea inteligent ca să nu conștientizeze importanța și impactul factorului geopolitic în scrutinul din această vară. De altfel, la fel cum a fost omniprezent și in prezidențialele din 2020.

Trebuie să fim conștienți de faptul că Republica Moldova nu este amplasată pe planeta Martie, că Moldova este parte din toate scenariile geopolitice , atât timp cât are frontiere comune cu un stat membru al UE, cu un stat care are probleme de integritate teritorială, în conflict cu Federația Rusă, dat nici subiectul Transnistrean nu a dispărut din agenda politică a Chișinăului.

Contrat celor afirmate de secretarul general al PAS, anume factorul geopolitic va fi decisiv în această luptă pentru putere. Electoratul trebuie informat corect. Numai așa actorul politic își manifestă stima față de cel care îi oferă votul de încredere și îl promovează la pupitrul puterii – legislative sau/ și executive.
De altfel, agenda politică a doamnei președinte Sandu confirmă afirmația de mai sus. Urmăriți titlurile de pe fluxul de știri:

1) Președintele Lituaniei va efectua o vizită oficială la Chișinău la invitația Maiei Sandu;

2) Ministrul britanic pentru Vecinătate Europeană vine la Chișinău într- o vizită oficială;

3) Andrzej Duda și-a exprimat speranța că în luna iunie, Maia Sandu, președintele R. Moldova, va efectua o vizită la Varșovia.

Și aceasta este doar luna mai!

Evident, PAS-ul dnei Sandu va fi favorizat de actorii politici din exterior. Și diplomația externă va fi / este o sursă puternică pentru actualul Președinte al Republicii Moldova. Dânsa a promis ca va scoate țara din izolare internațională și a făcut – o. Prin urmare, declarația despre ignorarea geopoliticii este absolut ruptă de realitate sau conștient manipulatoare.

Din discursurile publice ale Maiei Sandu cu varii ocazii, inclusiv cel de la Strasbourg, se prefigurează intenția de poziționare atât pe dreapta, cât și de pe stânga eșichierului politic. Din acest motiv, cât și unul stric electoral unioniștii deja se distanțează de Maia Sandu.

Să fie aceasta strategia electorală a PAS? Totuși, centrul politic ar trebui ocupat de un partid mai mic, cel care , accesând în Parlament, trebuie să devină „partidul –balama”, gata să facă coaliție atât cu dreapta, cât și cu stânga. Un partid plasat în fruntea topului sondajelor electorale trebuie să aibă distinct doctrină și ideologie politică, altfel riscă să fie un partid populist, nu popular (!)

Deci, geopolitica fa vi decisivă în acest scrutin. Dacă ar fi vorba doar de corupție, ar vorbi de pe tribuna staff-ului electoral Moș Ion Roată, dar așa, după cum vedeți, lansează mesaje comisarii și alți lideri europeni.

În loc de concluzie:

Adevărul este adevăr chiar dacă nimeni nu-l crede.

Aurelia Peru