Apar tot mai multe detalii șocante despre actualul șef interimar al Direcției Educație a primăriei mun. Chișinău, Andrei Pavaloi. După ce am publicat la mijlocul lunii iulie articolul „Lupul paznic la oi”. Cine este personajul cu reputație negativă care repară grădinițele din Chișinău”, au început să ne scrie mai multe persoane care au fost terorizate de Pavaloi sau au fost martori. Astăzi vă prezentăm mărturia unei fete care a trăit în căminul Școlii Profesionale nr. 2 din Chișinău, pe vremea când Președinte al Comitetului Sindical era Pavaloi, transmite subiectulzilei.md cu referire la timpul.md.

Din spusele fetei, Pavaloi îi șantaja cu exmatricularea sau că vor fi dați afară din cămin pe elevii cazați în cămin și de la care vroia anumite servicii sau bani pentru băuturi alcoolice. “În 2009-2012 în școală la ospătari învăța ……………… și locuia în cămin. Domnișoara era de la Ocnița și mergea acasă doar de 2-3 ori pe an, dar mai mult era în cămin. Verificând odăile, dlui Pavaloi îi spunea că o să vină mai târziu la dânsa și să-i deschidă ușa, dacă nu, o să fie dată afară de la studii. Domnișoara era nevoită să doarmă în odăi străine deoarece îi era frică de dlui Pavaloi și ce putea să se întâmple”, se menționează în mărturia fetei scrise la Poliție.

Potrivit aceluiași document, Pavaloi “avea obiceiul de a intra în odăi la fete când ele se spălau, se așeza pe scaun și se uita la ele cum se spală. Le spunea, spălați-vă, iar eu mă voi uita la voi, vă voi admira”.

“Se apropia de domnișoare și le spunea că le așteaptă peste 10 minute la el în odaie. Dacă nu vin, erau amenințate că o să le dea afară din cămin și din școală. Din cauza asta au părăsit căminul, dar și școala, foarte multe persoane”, potrivit fostei eleve a căminului.

De asemenea, în document se vorbește mult despre patima pentru alcool a lui Pavaloi, care împreună cum amicii săi consumau des băuturi alcoolice, de multe terorizând studenții și obligându-i pe ei să le cumpere alcool.

În plus, fata mai povestește cum Pavaloi estorca bani de la studenți, amenințându-i că în caz contrar vor fi dați afară din cămin.

Reamintim că acest personaj a intrat în vizorul redacției Timpul.md la mijlocul lunii iulie, când primarul Ivan Ceban a anunțat că peste 100 de milioane de lei urmează să cheltuie în acest an Primăria Chișinău pentru reparația capitală sau parțială a grădinițelor din municipiu. Redacția Timpul.md a scris atunci că acești bani au ajuns în gestiunea lui Pavaloi, un personaj cu reputație negativă învinuit de delapidări de fonduri în proporții deosebit de mari și de incompetență.

Că Pavaloi își permitea să vină băut la serviciu și bătea pe la ușile camerelor în cămin au confirmat chiar și colegii săi de lucru încă în anul 2016, într-o investigație realizată de Timpul.

“Fetițele veneau tremurând că se tem de el și le bagă mâna pe sub fuste”, declara atunci psihologul școlii, Carolina Guzun despre Pavaloi, el fiind deja divorțat a treia oară.

La scurt timp după distribuirea articolului pe Facebook, unii foști elevi care au trăit în cămin pe timpul șefiei lui Pavaloi au început să comenteze. “Pavaloi??? Da nu-i drept :). Toți cei care au învățat la LP1 sau școala profesională îl știe ce persoană este… împreună cu nănășica lui, Victoria Cojocaru (fost contabil-șef). A tot migrat dintr-un partid în altul ani de zile. Și noi cu colegele ne temeam să rămânem cu el singure într-o cameră, își putea permite să achipuie fetele chiar în școală”, a scris una din fete. Ea a mai spus că nu îndrăzneau să spună nimic pentru că erau fete de la țară și le era frică că nu vor fi crezute.

Reamintim, Pavaloi a ajuns șef interimar la Direcția Educație a primăriei mun. Chișinău în ianuarie 2020. Consilierii PAS au încercat atunci să împiedice această numire din cauza actelor de corupție în care a fost implicat Pavaloi și de incompetența de care a dat dovadă pe parcursul anilor, unul din cele mai notabile exemple fiind cazul de de la grădinița nr. 196 din sectorul Râșcani, unde, în 2017, circa 30 de micuți au îndurat frig din cauza că instituția nu era pregătită pentru sezonul de iarnă.

Va urma