Doar 25% din toate blocurile din capitală au fost conectate la căldură. În acest sens, primarul general spune că Primăria Chișinău va fi deconectată de la agentul termic. O solicitare în acest sens a fost făcut și către Guvern și Parlament.

„Să înceapă conectarea primordial la familiile cu copii mici, la persoanele care îngheață în casă și sunt nevoiți să pornească tot felul dea parate ca să se încălzească în case.

„La ziua de ieri, 750 de obiective municipale care beneficiază de agent termic de la sursa centralizată au fost conectate. Această cifră reprezintă circa 25 % din totalul de 3048 de obiective. În ultimele zile am avut mai multe plângeri de la cetățeni, familii cu copii mici, care spun că îngheață în locuințe și că serviciile de profil nu iau atitudine.

Astăzi, grădinițele, și spitalele sunt conectate la agentul termic. În zilele de weekend așa cum am discutat de curând într-o ședință, facem economii și la grădinițe se dă căldura la minim. La școli a fost setat agentul termic pe perioada vacanței. Am trimis copii acasă în vacanță să înghețe în apartamente.

Până la această oră, joi, nu avem claritate și nu am fost informați, iar Combinatele școlărești, nu știu ce să facă și dacă să procure alimentele pentru școli ca să fie livrate pentru când se întorc copii la școală”, a declarat Ceban.

Edilul spune că prin deconectare școlilor și grădinițelor se face economii în zilele de weekend.

„Mulțumim că spitalele sunt cu căldură, 750 de obiective doar conectate în oraș din cele 3048. Poate deconectăm Guvernul, Parlamentul, Președinția, Ministerele și toate birourile funcționarilor și conectăm la căldură locuințele oamenilor, în primul rând. Și primăria se deconectează începând de astăzi. Specialiștii au făcut zilele acestea o testare să vadă dacă este presiune. Dar vom porni mai târziu. Afară încă e cald, cum spuneți dvs. Responsabilii tot zic pe la TV că toate clădirile le conectează pe rând.

Oamenii pornesc aragazul, lucru foarte periculos. Iar unora care stau la cald și au fost puși acolo să fie bine, le este frică să spună lucrurilor pe nume. Nu e chiar comod unora când sunt criticați. Nu sunt deprinși. Mereu ei erau cei care criticau. Să faci s-a demonstrat că este mai complicat.

Chiar astăzi vom transmite o scrisoare pentru a solicita deconectarea acestor instituții de la agentul termic. Și dacă ne place să judecăm , atunci să judecați la rece ceea ce se întâmplă astăzi”, a conchis Ceban.

De precizat că Întreprinderea de Stat „Termoelectrica” se află sub conducerea Guvernului, dar nu a Primăriei Chișinău. Primăria doar solicită Întreprinderii de Stat Termoelectrica conectarea agentul termic și este unicul furnizor de energie termică din capitală.