Cu aproape 1,2 miliarde de lei a fost prejudiciat statul Republica Moldova, în urma unei scheme infracționale ce ține de comercializarea metalelor. Principalul beneficiar al acestor scheme este fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, informații din dosarul SA Metalferos.

“Faptul că acest sector al businessului era monopolizat, se cunoștea. O mare parte de bani din această afacere erau însușiți prin diferite scheme. Dosarul inițiat anterior de Procuratura Anticorupție era mimat”, spune Stoianoglo.

Procurorul general a explicat că SA Metalferos a fost monopolizată pe parcursul mai multor ani, având conexiuni în activitate cu anumite companii. Doar aceste firme au avut contracte încheiate cu SA Metalferos pentru livrarea metalelor.

„Pe contul acestor firme au fost transferate în mediu 280 dolari per tonă, sumele erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalului de la persoane fizice preponderent din stânga Nistrului. În realitate, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova cu 150 dolari la tonă, diferența fiind sustrasă de învinuiți. În urma realizării acestei scheme statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 mlrd lei”, a explicat Alexandr Stoianoglo.

În perioada anilor 2012-2019, Vlad Plahotniuc ar fi organizat prin companii nerezidente, al căror beneficiar era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către Turcia, Austria, Olanda și Germania în baza unor contracte fictive, semnate de SA Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente. 

„Metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi revândute beneficiarilor finali la un preț majorat cu 27%. Doar în  2015-2017 una din companiile nerezidente ale lui Vlad Plahotniuc ar fi primit în cont 35 de milioane de dolari, dintre care doar 27 de milioane de dolari au fost transferate la SA Metaferos, iar diferența era livrată pe conturile firmelor lui Plahotniuc prin persoane interpuse”, a explicat procurorul general.

Acum două săptămâni, oamenii legii au reținut 16 persoane, care se ocupau de implementarea schemei frauduloase. Acești figuranți au fost preîntâmpinați despre aceste acțiuni inclusiv prin scurgere în presă a datelor, susține Stoianoglo.

„Examinarea demersului procurorilor de a face percheziții a fost tărăgănată de magistrați 3 zile. Magistrații au respins demersul Procuraturii pentru arest preventiv, acum toți figuranții sunt cercetați în libertate. Din surse operative știu despre tentative de a influența ancheta, au fost promisiuni de a soluționa dosarul. Nu există soluții legale în altă parte, doar colaborarea strânsă cu ancheta vor fi luate în calcul”, a declarat Alexandr Stoianoglo.