Deputații PSRM propun ca statul să restituie agricultorilor taxele pentru accizele la motorină. Potrivit proiectului de lege cu privire la rectificarea bugetului de stat elaborat de socialiști, se propune alocarea a 300 de lei la ha sau 3000 de lei pentru o tonă de motorină.

Deputatul PSRM, Radu Mudreac, vicepreședintele comisiei agricultură și industria alimentară, a declarat că în mediu pe an în Moldova se sădesc de 1,5 milioane de hectare, fără vii și livezi, iar media pentru lucrarea unui hectar constituie în jur de 100 de litri de motorină. Ceea ce înseamnă un consum anual de motorină de 150 de mii de tone.
”De aceea venim cu modificarea legii bugetului care ar restitui agricultorilor taxele pe accize. Asta ar constitui 300 de lei la ha sau 3000 de lei la o tonă de motorină”, a spus deputatul.
Potrivit autorului, în total sunt necesare 450 de milioane de lei, bani pe care urmează să-i identifice Guvernul.
”În caz că nu vom atribui aceste surse, riscăm ca agricultorii să nu facă lucrările agricole sau să nu le facă pe deplin și evident că și calitatea și cantitatea va fi una negativă, care poate afecta securitatea alimentară a țării”, a atenționat Mudreac.
Socialistul a precizat că acest proiect de lege este strict necesar ca să fie adoptat acum, astfel ca să evităm creșterea ulterioară a prețurilor la produsele agricole.
”Vedem ce se întâmplă cu prețurile la motorină, gaz, energia electrică. Suntem la început de an agricol și am așteptat ca cei de la guvernare să vină cu suport pentru agricultori. Dacă facem un singur calcul pentru motorină, dacă în august trecut prețul angro de motorină constituia 10,15 lei, acum procurarea la preț angro este de 20,60 de lei, prețul la motorină a crescut cu peste 100%. Acest preț va avea un efect negativ asupra agricultorilor, vor avea de suferit agricultorii mici și mijlocii, care nu-și vor putea permite lucrarea terenurilor, iar cei care vor începe nu vor avea capacitatea să facă toate măsurile agricole, ceea ce se va reflecta negativ asupra produselor agricole, atât cantitativ, cât și calitativ”, a menționat deputatul.
Proiectul urmează să fie avizat de Guvern și dezbătut și votat de Parlament.