Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, se disociază de ultimele numiri la Curtea Constituțională (CC), pentru care nu a votat, și cere liderilor celor trei partide din coaliția majoritară, care și-au exprimat inclusiv „regretul” în legătură cu numirea lui Vladimir Țurcan la șefia Înaltei Curți, să-și retragă candidații afiliați politic din această instituție.
Carp a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că ceea ce s-a întâmplat la CC este „o situație tristă”, ca „Într-o scrisoare pierdută” de Caragiale, când 6 minus 3 a ajuns a fi egal cu 4, făcând referire la bâlbâielile legate de votul acordat lui Țurcan.
„Cel mai grav este că oamenii nu vor să-și asume votul. Este simplu – să-și argumenteze votul dat pentru Țurcan. Pentru că vor apărea suspiciuni și atunci când vor fi aprobate alte decizii la CC”, a subliniat deputatul.
Lilian Carp a înaintat două cerințe – fie Țurcan să-și dea demisia din funcția de președinte al CC, fie toți magistrații afiliați politic să plece de la Înalta Curte.
„Văd că și Igpr Dodon s-a arătat deranjat de faptul că a fost ales un reprezentant al PSRM, n-a spus-o direct, dar a afirmat că este regretabil ceea ce s-a întâmplat la CC, dar este ce este. Atunci, dacă toate părțile au regrete, asumați-vă și retrageți acești candidați din componența CC. Eu nu vreau să mă asociez cu aceste acțiuni. Nu vreau să dăm percepția societății că funcțiile sunt partajate pe criterii politice. (…) Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla într-un viitor apropiat, eu nu-mi văd rostul de a mai face politică sau de a fi parte din vreo echipă sau alta”, a punctat Carp.
Acesta a adăugat că a fost împotrivă „ca noi să numim în funcții oameni afiliați politic”, fiindcă profesioniștii ar fi descurajați astfel să participe la concursuri: „Vedem că acest proces de alegere a președintelui CC a fost prejudiciat și societatea își pierde și acea puțină încredere pe care a avut-o”.
Deputatul PAS a amintit și despre numirile de la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, exprimându-și nemulțumirea că procurorul general interimar a venit în Parlament cu solicitarea de a-i ridica imunitatea doar lui Ilan Șor, deși raportul Kroll conține și alte nume.