Unii sunt nevoiți să coboare cortina pentru totdeauna. Directorul Teatrului de Păpuși „Guguță”, Gabriela Lungu, spune că are pe masă mai multe cereri de demisie de la artiști. Majoritatea au ales să plece din cauza salariilor derizorii. Pe lângă asta, din cauza pandemiei s-au jucat mult mai puține spectacole. Astfel, teatrele au încasări mici și directorii nu au putut oferi sporuri salariale.
„Pentru un teatru asta este o mare tragedie pentru că jumătate din repertoriu se pierde și revine toată încărcătura pe cealaltă parte a actorilor. Stă pe valiză și șoferul fiindcă nu mai rezistă cu salariul pe care îl avem. Noi jucăm doar sâmbătă și duminică.”, a declarat Gabriela Lungu, directorul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”.
Eugen Nicov a jucat până acum în spectacolele „Night Guguţă”. Însă din cauza salariului mic, actorul a decis să plece din teatru şi să facă pantomimă la evenimente private din România.
„Eu nu cer statului să aibă grijă de mine, eu cer statului să fie corect. Noi de aici spunem că nu avem teatru, nu avem artă, dar nu se investește. Dacă s-ar investi în teatre, dacă s-ar face festivaluri.”, a relatat actorul Eugen Nicov,
Întrebat despre demisiile actorilor, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, nu s-a arătat deranjat. Ba mai mult, oficialul consideră că este mai bine ca actorii să plece decât să se îmbolnăvească de COVID-19.
„Mă bucur că au depus cereri de eliberare pentru că situația, dacă nu ar fi fost luate aceste măsuri și se îmbolnăveau era mult mai gravă și mai tragică. Nu trebuie comparate aceste lucruri, nu le putem pune pe cântar – aceste măsuri vin să salveze vieți omenești.”, a menționat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.
De la începutul noului an școlar au demisionat peste 30 de profesori din mai multe raioane ale țării, dintre care 18
au plecat în semn de protest față de obligativitatea de a se imuniza sau de a se testa anti-COVID-19 o dată la două săptămâni, din banii proprii.