Declarațiile lui Dodon de la Moscova stârnesc reacții la Chișinău. Partidul Democrat este împotriva federalizării

Partidul Democrat este împotriva federalizării țării și va depune toate eforturile pentru ca negocierile în format 5+2 să continue. Așa a reacționat liderul PD Vlad Plahotniuc după ce ieri, Președintele Igor Dodon a declarat, după întrevederea cu omologul său rus, Valdimir Putin că PSRM optează pe soluționarea conflictului transnistrean prin federalizarea țării.

“Referitor la subiectul federalizării țării, idee promovată de socialiști și președintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluție care să contribuie la reîntregirea țării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei. Este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Reprezentanții PD susțin că rezolvarea diferendului transnistrean se poate face doar prin dialog, nu prin alte soluții.

“PDM va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluții în mod transparent. Nici cetățenii, nici partenerii noștri de dialog în problema transnistreană, nici Constituția țării, nu oferă premise pentru a discuta la modul serios perspectiva divizării Republicii Moldova în câteva subiecte federale. PDM a susținut și va susține în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova și vom depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a țării fără a fi prejudiciată integritatea ei”, mai spune liderul PD, Vlad Plahotniuc.