Parlamentul de la Chișinău a aprobat hotărârea privind decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie-15 mai 2020. Hotărârea intră în vigoare la data adoptării și va fi publicată în Monitorul Oficial. Starea de urgență a fost declanșată în legătură cu situația privind infecția cu COVID-19 pe teritoriul țării.
Premierul Ion Chicu a precizat în fața deputaților că la momentul actual starea de urgență este introdusă în 12 state europene, inclusiv în țara vecină România. Chicu le-a explicat deputaților că a solicitat termenul de 60 de zile pentru starea de urgență, ținând cont de evoluțiile pandemiei în țările europene.
”Aș fi foarte bucuros, săptămâna viitoare, să vin să vă solicit anularea stării de urgență”, a spus premierul de la tribuna Parlamentului.
Șeful Guvernului le-a mulțumit medicilor pentru devotament și profesionalism, iar cetățenilor și mediului de afaceri pentru spiritul civic de care dau dovadă în această perioadă.
”Vom acționa cu toată determinarea pentru a asigura stabilitatea în țară și a proteja sănătatea cetățenilor”, a declarat premierul.
Pe perioada stării de urgenţă se vor lua următoarele măsuri: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară; instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării; introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii; stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile; interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă; dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii; modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice; interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă; chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii; efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă.
Pe durata stării de urgență, dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.