La efectuarea operațiunilor valutare, indiferent de sumă, va fi obligatorie prezentarea actelor de identitate. Asta prevede un proiect de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, votat în prima lectură de Parlament.

Inițiativa legislativă a deputatului Radu Marian prevede că va fi eliminat pragul de 10.000 de lei până la care se puteau efectua operațiuni de schimb valutar fără prezentarea actelor de identitate, transmite Mold-street.com.

„Eliminarea acestui prag este necesară ca urmare a monitorizării implementării ultimelor modificări la Legea 308/2017, care a arătat că eludarea prezentării actului de identitate la efectuarea operațiunilor mai mari de 10.000 de lei se poate face prin mai multe căi, inclusiv prin emiterea mai multor cecuri în valoare de 10.000 de lei”, menționează deputatul Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, în nota informativă a proiectului.

Totodată, datele din actele de identitate la efectuarea schimbului valutar vor fi înregistrate de către unitatea de schimb valutar.

Acest lucru va permite instituțiilor financiare să monitorizeze tranzacțiile efectuate de către clienți. Datele vor putea fi utile în investigarea unor tranzacții suspecte și vor putea contribui la identificarea schemelor de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului.

„Este un amendament important în contextul eforturilor noastre de combatere a finanțării ilegale a grupărilor criminale deghizate în partide politice”, susține Radu Marian.

Autorul inițiativei legislative menționează că prezentarea unui act de identitate la efectuarea schimbului valutar este o practică des întâlnită în multe țări din întreaga lume, fiind susținută de legislația pentru prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.

„Prezentarea unui act de identitate la efectuarea schimbului valutar este o măsură importantă de prevenire a spălării banilor și finanțării terorismului, care ajută la protejarea sistemului financiar și la asigurarea unui mediu financiar sigur și transparent”, se spune în nota informativă a inițiativei legislative.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.