Judecătorul Anatolie Minciuna de la Curtea de Apel Chișinău a depus joi, 11 mai, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o cerere prin care și-a retras cererea de anulare a demisiei, aceasta fiind aprobată de membrii CSM.

Astfel, magistratul Anatolie Minciuna, președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, urmează să fie eliberat din funcție pe 15 mai. Solicitat de Ziarul de Gardă, judecătorul Anatolie Minciuna a declarat că pleacă din sistemul judecătoresc din „motive personale”.

„Eu mi-am retras cererea de retragere a cererii de demisie (…). Am decis din motive personale (…)”, a declarat Anatolie Minciuna.

Pe 16 martie membrii CSM au votat demisia a cinci judecători, printre care și cea a lui Anatolie Minciuna, președintele interimar al Curții de Apel Chișinău.

„Se eliberează domnul Anatolie Minciuna din funcția de președinte interimar și judecător de la Curtea de Apel Chișinău, în baza art. 25 alin. (1) lit. a) și art. 26 din Legea cu privire la statutul judecătorului, din data de 15 mai 2023”, se arată în hotărârea CSM din 16 martie 2023.

Pe 2 mai curent, magistratul a depus la CSM un demers prin care a solicitat retragerea cererii de demisie din funcția de judecător și președinte interimar al Curții de Apel Chișinău. Iar joi, 11 mai, a mai depus o cerere prin care și-a retras cererea de anulare a demisiei. Tot joi, 11 mai, în cadrul ședinței CSM, vicepreședintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, a fost numit în calitate de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, funcție pe care o va exercita din 16 mai.

„Cu 8 voturi „pro”, plenul CSM a hotărât: se desemnează vicepreședintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, pentru exercitarea funcției de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, începând cu 16 mai până la suplinirea funcției în modul stabilit de lege”, a declarat președinta interimară a CSM, Nina Cernat.

Anterior Ziarul de Gardă a scris că Ghenadie Mîra activează ca judecător într-un centru raional, dar locuiește într-un apartament din Chișinău, procurat în 2017. Locuința de circa 65 de metri pătrați se află într-un bloc de pe șoseaua Hâncești și l-a costat pe magistrat 375 de mii de lei. Tot din 2017, Mîra deține un spațiu de 13,8 metri pătrați, achiziționat cu 36 mii de lei. Acesta mai are un apartament de circa 34 de metri pătrați, achiziționat în 2003 cu circa 192 de mii de lei.

Anatolie Minciună este judecător încă din 1991.

În 2008 a fost promovat la Curtea de Apel Chişinău. A obţinut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de președintele Voronin, care i-a adus mai multe acuzaţii grave. Potrivit documentelor, în urma investigaţiilor s-a stabilit că cheltuielile şi proprietăţile sale nu corespund veniturilor declarate. În acelaşi document, preşedintele de atunci scria că Anatolie Minciuna a achitat autoritatea criminală David Mereşinschi, alias „Debil”, şi membrii grupului acestuia, inculpaţi pentru comiterea unor acte de şantaj. La începutul anului 2008, la o solicitare repetată venită din partea CSM, Voronin nu s-a mai opus, iar Anatolie Minciuna a ajuns la Curtea de Apel Chişinău.

Magistratul a fost desemnat președinte interimar al Curții de Apel (CA) Chișinău în luna martie 2022, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Anterior, Anatolie Minciuna a mai deținut interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În 2015, numele judecătorului Anatolie Minciuna a figurat într-un dosar de corupție.

sursa