De astăzi, 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în raza municipiului Chișinău este 6 lei.
Potrivit primarului general Ion Ceban, călătorii care folosesc frecvent transportul public pot să-și procure abonamente, ce vor diminua prețul biletelor până la cinci ori, în funcție de numărul călătoriilor și durata valabilității abonamentului.
„Prețul unui abonament lunar constituie 234 de lei, un abonament valabil pentru trei luni costă 594 de lei, iar un abonament pentru șase luni – 972 de lei.
Prețul abonamentelor pentru fiecare categorie de călători:
- călători generali: 234 lei -1 lună, 594 lei – 3 luni, 972 lei – 6 luni;
- elevi: 117 lei – 1 lună, 297 lei – 3 luni, 486 lei – 6 luni;
- studenți: 164 lei – 1 lună, 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;
- personal din domeniul învățământului: 164 lei – 1 lună, 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;
- personal din domeniul medical: 164 lei – 1 lună, 416 lei – 3 luni, 680 lei – 6 luni;
- capi de familii monoparentale: 140 lei – 1 lună, 356 lei – 3 luni, 583 lei – 6 luni;
- familii cu mulți copii: 117 lei – 1 lună, ️297 lei – 3 luni, 486 lei – 6 luni;
- agenți economici: 234 lei – 1 lună, 594 lei – 3 luni, 972 lei – 6 luni.
Abonamentele sunt valabile pentru troleibuze și autobuze la același tarif, atât în oraș, cât și în suburbii. Totodată, până la epuizarea stocurilor de bilete, pasagerilor le vor fi eliberate bilete de călătorie în valoare de 6 lei.
Adresele punctelor de vânzare a abonamentelor pot fi găsite aici: www.dgtpcc.md. În același timp, de tarife preferențiale sau de călătorii gratuite vor beneficia mai multe categorii de persoane”, a declarat Ceban.
Edilul a mai enumerat și categoriile de persoane care beneficiază de călătorii gratuite:
- copiii cu vârsta de până la șapte ani;
- elevii claselor 1-4;
- pensionarii pentru limita de vârstă;
- funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră);
- carabinierii care se află în deplasări de serviciu;
- membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei);
- cetățenii decorați cu distincția de stat ”Ordinul Republicii”, Eroii Uniuniunii Socialiste, persoane decorate cu odinele ”Slava” de trei grade;
- veteranii de război și persoanele cu diferite grade de invaliditate;
- cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău;
- angajații Inspectoratului Ecologic de Stat;
- colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali;
- aleșii locali;
- persoanele supuse represiunilor politice;
- ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. Categoriile de persoane care beneficiază de facilități la procurarea abonamentelor de călătorie:
elevi (cu excepția claselor 1-4);
- studenți;
- personal din domeniul învățământului;
- personal din domeniul medical;
- capi de familii monoparentale;
- familii cu mulți copii.
„Unde pot fi procurate abonamentele în funcție de categoria de beneficiar:
Călătorii generali, studenții și elevii claselor 5-12 procură abonamentele pentru călătorie la punctele de vânzare din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze.
Pentru a beneficia de facilități, studenții și elevii prezintă carnetul de student/elev.
Elevii claselor 1-4 vor ridica abonamentele anuale în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază. Până vor primi abonamentele, aceștia vor circula gratuit;
Personalul din domeniul medical, care activează în instituțiile medicale municipale, solicită abonamentele de la instituțiile în care activează;
Personalul din domeniul învățământului, care activează în instituții municipale, solicită actul permisiv la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS), în baza căruia pot procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC);
Copii de familii monoparentale solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC), în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC);
Familiile cu mulți copii (3 și mai mulți copii minori) solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC), în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC);
Agenții economici vor face comandă prealabilă la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) până pe data de 10 a fiecărei luni care precedă perioada solicitată de valabilitate a abonamentului.
DE MENȚIONAT: Persoanele cu dizabilități beneficiază în prezent de compensații pentru transport, acordate de Guvernul Republicii Moldova, ceea ce nu-i face eligibili pentru a fi incluși în categoria persoanelor care circulă gratuit în transportul municipal. Cu toate acestea, urmează a se înainta Consiliului Municipal Chișinău propunerea de a include aceste persoane în categoriile care beneficiază de facilități la procurarea abonamentelor pentru călătorie.
IMPORTANT: Pensionarii, dar și celelalte categorii de populație care beneficiază de călătorii gratuite, conform legislației în vigoare, vor călători gratuit în transportul public, la prezentarea documentului permisiv”, a mai adăugat Ceban.
În condițiile respective se va călători temporar, pe o perioadă de până la 3 luni, timp în care se va elabora și aproba Regulamentul cu privire la emiterea și distribuirea abonamentelor de călătorie.
Găsești aici lista categoriilor de călători cu drept de călătorie gratuită în transport public:
https://dgtpcc.md/?p=7511
Lista punctelor de vânzare a abonamentelor pentru călătoria în transportul public municipal o puteți găsi pe site-ul Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație https://dgtpcc.md/?page_id=7492 , pe site-ul www.rtec.md al Regiei Transport Electric Chișinău, cât și pe site-ul www.autourban.md al Parcului Urban de Autobuze.
Mai multe informații despre noul sistem de plată în transportul public găsiți pe paginile oficiale ale Primăriei Chișinău www.chisinau.md și Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație www.dgtpcc.md.