De astăzi, a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) privind noile tarife pentru transportul rutier raional și interraional, transmite MOLDPRES.
Astfel, din 1 martie, au fost introduse două tipuri de tarife, în funcție de categoria transportului. Este vorba de confort I sau confort II. Or, prețul este cu 0,10 lei per kilometru mai scump față de cel curent, precizează sursa citată.
Totodată, la transportul interraional, pentru categoria de confort II prețul este de 0,70 lei per kilometru, iar pentru categoria de confort I – de 0,80 lei per kilometru.
Pentru serviciile regulate în traficul raional costul constituie: pentru categoria de confort II – 0,80 lei per kilometru; pentru categoria de confort I – 0,90 lei per kilometru.
La solicitarea MOLDPRES, angajații unor autogări locale au spus că, bunăoară, acolo unde biletele au costat 80 de lei, prețul actual este de 95. Biletele care anterior au costat 48 de lei, de astăzi au prețul de 56 de lei. „Cu cât e mai mare distanța călătoriei, cu atât e mai scump biletul”, au precizat sursele citate.
În același timp, mai mulți șoferi au afirmat că cele mai grele au fost primele rute efectuate în dimineața de astăzi: „Ne-am certat practic cu toți pasagerii, a trebuit să le explicăm la fiecare situația”.
Șoferii spun că, deși mijloacele de transport pe care le dețin corespund categoriei de confort I, totuși nu vor aplica această prevedere, deoarece riscă să rămână fără pasageri. Mare parte din proprietarii rutelor regulate susțin că nu și-au dorit majorarea propriu-zisă a biletelor, ci mai degrabă înlesniri la procurarea carburanților.
Scumpirea prețurilor la bilete se înscrie în prevederile noului Program național „TRANSPORT MODERN”, lansat la 16 februarie, ca urmare a mai multor serii de proteste ale transportatorilor.
Programul prevede standarde mai înalte pentru serviciile de transport rutier de pasageri și conține mai multe măsuri care vor pune bazele unui parteneriat între autorități și operatorii de transport, în beneficiul direct al oamenilor. Printre acțiunile incluse în plan se regăsesc: dezvoltarea unui program național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcului auto; modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară; combaterea transportului ilicit de pasageri; optimizarea rutelor; elaborarea strategiei de mobilitate.