Cutremur de 7 grade în China: Cel mai înalt GRAD de ALERTĂ

 

Autorităţile chineze au decretat cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului de 7 grade care a lovit marţi regiunea Jiuzhaigou din provincia Sichuan, în nord-vestul Chinei, potrivit Xinhua.

Inițial, autoritățile chineze nu au recunoscut proporțiile dezastrului, dar apoi, la presiunile opiniei internaționale au început să recunoască.

Comisia naţională pentru prevenirea catastrofelor a estimat că până la 100 de persoane şi-ar fi putut pierde viaţa, bilanţul bazându-se pe cifre cuprinse în recensământul realizat în 2010 în această regiune muntoasă şi slab populată. Seismul ar fi putut de asemenea să provoace rănirea a mii de alte persoane, a completat Comisia în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul oficial în care se mai arată că peste 130.000 de locuinţe au fost afectate.

Echipe de salvare au fost trimise în regiunea afectată pentru a demara operaţiunile de urgenţă, potrivit unui comunicat de presă dat de autorităţi.

Potrivit analizei preliminare a autorităţilor chineze, aproximativ 130.000 de locuinţe au fost afectate, informează AFP.

Seismul s-a produs la ora locală 19:19 (13:19 GMT) în apropierea parcului naţional Jiuzhai Valley.

Cutremurul a fost măsurat la magnitudinea 7 de China Earthquake Networks Center (CENC), în timp ce Institutului geologic american USGS a anunţat o magnitudine de 6,5.

Şi în ceea ce priveşte adâncimea seismului, informaţiile diferă: în timp ce USGS a stabilit o adâncime de 10 km, seismologii chinezi au măsurat o adâncime de 20 km.

Unda de şoc a fost simţită şi în Beijing, aflat la o distanţă de 1.200 de km.