În urma atacului surpriză al grupului terorist Hamas, asupra Israelului, liderii lumii au reacționat în moduri diferite. În timp ce unele state au condamnat cu fermitate Hamas, altele au cerut încetarea violențelor. Între timp, peste 700 de persoane au fost ucise în Israel de la începerea rebeliunii, inclusiv 260 la un festival de muzică. Alte peste 400 au murit în Gaza, într-un răspuns al Israelului. Potrivit CNN, forțele aeriene israeliene afirmă că au lovit peste 500 de ținte „teroriste” în Gaza peste noapte.

Statele Unite: Președintele Joe Biden spune că sprijinul țării sale pentru Israel este „solid și neclintit”. SUA au desfășurat nave și avioane în regiune și au spus că vor trimite muniții suplimentare în Israel.

Armata americană desfășoară nave și avioane de luptă pentru a „întări eforturile regionale de descurajare” pe fondul luptei în curs din Israel, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Marea Britanie: Prim-ministrul Rishi Sunak a promis „sprijin constant” premierului israelian Benjamin Netanyahu. *„Vom face tot ce putem pentru a ajuta. Terorismul nu va predomina”**, a spus el.

Nicio reacție a ONU: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a avut o reuniune de urgență duminică – dar nu a fost luată nicio măsură ulterior. Ambasadorul adjunct al SUA la ONU a spus că „nu toate” națiunile membre au condamnat atacurile Hamas, dar nu a precizat care. Toți cei 15 membri trebuie să voteze în unanimitate o declarație, scrie CNN.

Uniunea Europeană„Condamn fără echivoc atacul comis de Hamas împotriva Israelului. Această violență nu reprezintă nicio soluție politică, niciun act de curaj. Este terorism pur, iar Israelul are dreptul să se apere”, a menționat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Iran: Președintele Ebrahim Raisi a declarat că Iranul sprijină dreptul palestinienilor la autoapărare și a avertizat că Israelul trebuie tras la răspundere pentru că a pus în pericol regiunea de-a lungul anilor. Hamas este susținut de Iran.

Liban: Hezbollah, un grup armat puternic susținut și de Iran, a făcut schimb de artilerie și rachete cu Israelul duminică. Acest lucru a stârnit temeri de un conflict mai larg între Israel și statele adversare.

China: Beijingul a cerut ambelor părți să „și exercite reținerea” și să „înceteze focul imediat”. Presa de stat a reiterat „soluția cu două state”, care include înființarea unui stat independent al Palestinei.

Rusia: Ministerul de Externe a cerut o „încetare imediată a focului” și negocieri pentru „o pace cuprinzătoare, durabilă și mult așteptată”. Țara nu a condamnat acțiunile grupului Hamas.

Amintim că pe 8 octombrie, Cabinetul de securitate a declarat că Israelul este oficial în stare de război și poate întreprinde „activități militare semnificative”. Se întâmplă după ce pe 7 octombrie, teroriștii Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului, ucigând sute de persoane. Premierul israelian a avertizat că urmează „un război lung și dificil”.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a anunțat pe 8 octombrie că Ambasada Republicii Moldova în Israel funcționează în regim de alertă, în legătură cu deteriorarea situației de securitate în Israel. Prin urmare a fost creată o celulă de criză, care monitorizează situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.