Astăzi, 14 aprilie, se împlinesc exact două săptămâni de când a expirat regimul fără taxe vamale pentru produsele moldovenești care ajungeau pe rafturile magazinelor din Federația Rusă. Mai exact, de regimul preferențial se bucurau producătorii de fructe, legume, ulei de floarea soarelui, conserve și vinuri a căror piață de desfacere este cea rusească. Începând cu anul 2018 și până pe 31 martie, decizia cu privire la aplicarea taxei zero la importul din Moldova era reînoită de guvernul rus la fiecare șase luni. Eliminarea taxelor pentru anumite categorii de produse autohtone era, de fapt, rezultatul unui acord personal între liderul de la Kremlin și omologul său din acea perioadă, Igor Dodon.

Tot Dodon a fost cel care în tot acest timp a supravegheat aplicarea acestei hotărâri. Odată cu venirea Maiei Sandu la președinție, regimul preferențial pare să nu fie o prioritate pentru șeful statului și echipa care o are în spate. Din 24 decembrie, zi în care a preluat mandatul, Sandu a purtat discuții cu zeci de oficiali și ambasadori europeni, mai puțin cu partea rusă. Și de această dată, Sandu a abordat tactica struțului. Iar, în timp ce Sandu lasă lucrurile să treacă de la sine, în regiunile țării fermierii bat alarma. Ghenadie Cușnir și Vitalie Ciumac au dedicat ani din viață pentru a-și vedea cum cresc, livezile cu mere din satul Vălcineț, raionul Ocnița. Fermierii dețin fiecare câte 100 de hectare de livezi de mere. Ceea ce înseamnă cel puțin 300 de tone de recoltă. În plus, Vitalie Ciumac mai are alte 300 de tone de mere pe care le ține în frigidere încă din toamnă. Merele celor doi agricultori urmau să ajungă pe piețile și-n magazinele de la Moscova și Sankt-Peteresburg. Acum însă agricultorii strâng de umeri a neputință pentru că realitatea vorbește de la sine.

Ghenadie Cușnir fondator Regilon-Agro S.R.L

Am avut regim fără taxe vamale, iar atunci devamarea unui TIR ne costa 1.200 de dolari. Acum, regimul fără taxe a fost anulat iar aceste cheltuieli au crescut cu 700 de dolari.

Vitalie Ciumac fondator Agrovital-Ivm S.R.L

Iar dacă ar fi să calculăm, atunci un leu cheltuim pentru achitarea taxei vamale, doi lei și ceva plătim pentru energia electrică pe care o consumăm pentru a putea păstra marfa. Uitați-vă, am ajuns deja la trei lei. Plus 2 lei ar fi sinecostul. Deci, suma finală ar fi cinci lei. De aceea spun că ar trebui să ne alegem și noi cu ceva. Să primim măcar 50 de bani pentru un kilogram, dar nici pe aceștia nu ni-i mai dă nimeni.
Asta înseamnă că vom exporta mai puțin, sau nu vom exporta deloc fiindcă nu avem niciun venit, din contra suferim doar pagube financiare.

Vitalie Ciumac recunoaște că dacă lucrurile vor continua pe acest făgaș riscă să ajungă la sapă de lemn. Bărbatul mai spune că în prezent toți agricultorii o duc greu. Ei sunt împovărați cu credite și cheltuieli de milioane de lei pentru procurarea substanțelor pentru îngrijirea fitosanitară a pomilor și a combustibilului, prețul căruia a crescut de câteva ori de la debutul acestui an. Iar dispariția livezilor va duce la creșterea ratei șomajului care și așa este una ridicată.

Vitalie Ciumac fondator Agrovital-Ivm S.R.L

Locul pe piață niciodată nu rămâne liber. Locul nostru va fi ocupat cât ai clipi, iar noi nu o să mai putem să ne întoarcem înapoi. Nu o să ne putem întoarce pentru că, pur și simplu, nu ne vor mai permite.

Dacă nu voi avea piața de desfacere unde să-mi vând marfa, atunci nu voi avea altă alternativă decât cea de a tăia această livadă.

Asta va pune capac și celor 100 locuri de muncă pe care le ofer.

Nu doar eu, ci și oamenii vor rămâne fără loc de muncă. Unde se vor duce?

Încotro se vor duce oamenii dacă își vor pierde locurile de muncă, am încercat să aflăm chiar de la ei. În livada lui Vitalie Ciumac l-am cunoscut pe Petru Sosnovschi. Bărbatul are 63 de ani, 15 dintre care i-a lucrat în livadă. Acesta ne-a povestit că în acest an se pensionează. Cât era tânăr și-n puteri muncea în Federația Rusă, acum însă nu mai poate. Gândul că și-ar putea pierde singura sursă de existență, îl îngrijorează enorm.

Petru Sosnovschi, muncitor Agrovital-Ivm S.R.L

Am o fiica. Ea locuiește în sat. Și ginerele este aici. Muncim unde se nimerește.

Tot ce avem noi sunt aceste livezi, nu sunt alte locuri de muncă. Să nu fi fost aceste livezi am fi oameni pierduți.

Ne este foarte greu. Noi nu trăim, noi supraviețuim. Ce vor să facă autoritățile mai departe, nu înțeleg. Ei la oameni nu se gândesc. Ei se gândesc la Europa.

Tot aici am cunoscut-o și pe Natalia. Aceasta muncește în livadă de șase ani, iar de curând tot aici s-a angajat și feciorul său mai mare.

Natalia, muncitor Agrovital-Ivm S.R.L

Am doi băieți. Noi aici nu trăim, ci supraviețuim. Dacă vor tăia livezile nu vom avea unde să muncim.

Dacă nu vom exporta merele la Moscova, nu vom avea altă cale de ieșire decât cea de a sta acasă și ce vom face mai departe?Eu nu știu ce va fi.

Printre cei care bat alarma este și ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju. Funcționarul ne-a declarat că taxa zero pentru produsele noastre presupune un șir de avantaje care au sporit competitivitatea produselor noastre pe piața rusească, și nu doar.

Ion Perju ministrul interimar al Agriculturii

În 2020 doar, exportul către Federația Rusă de mere a fost practic 98% din volumul total de mere exportate, a crescut cu 46%, ca valoare.
A crescut valoarea cu 23 de milioane dolari SUA. Este o valoare incomparabilă. Iar când vorbim de facilități vorbim de competitivitatea produselor noastre, pentru că câștigă și exportatorii și producătorii noștri, dar și cumpărătorii din FR obțin un produs calitativ și la un preț rezonabil.

Problema expirării regimului fără taxe este de fapt una complexă spune și deputatul PSRM, Irina Lozovan. Potrivit alesului poporului livezile riscă să dispară, ceea ce ar însemna mai puțin bani la buget și un număr mai mic de locuri de muncă.

Irina Lozovan deputat PSRM

Fiecare agricultor este omul care livrează la bugetulul de stat sume imense de bani

Iar dacă nu vom avea agenți economici, nu vom avea om care să ofere locuri de muncă, care achită salarii, atunci țara noastră pur și simplu nu va supraviețui.

La rândul lor agricultorii spun că singura cale de ieșire din acest impas ar fi negocierile.

Vitalie Ciumac fondator Agrovital-Ivm S.R.L

În afară de agricultori nimic nu i-a mai rămas acestei țări. Nu mai avem nici fabrici, nici uzine. Tot au distrus. Așa că primul lucru care ar trebui să-l facă autoritățile este să se ducă și să ne ajute cu piața de desfacere. Nu mai sperați la piața europeană, în Europa noi nu nu avem piață de desfacere și nici n-a fost. Ei au produsele lor.

Rusia este obișnuită cu marfa noastră, haideți să nu ne pierdem ultima speranță.

Oare chiar nu-și dau seama de acest lucru? Sigur că înțeleg totul, însă paremi-se ei lucrează nu în beneficiul Moldovei. Se crează impresia că autoritățile noastre lucrează în beneficiul unor oarecare persoane nu se știe de pe unde, însă nu pentru Moldova. De-ar fi lucrat pentru țară toți ar fi acum la Moscova, începând cu președintele țării.

Ghenadie Cușnir fondator Regilon-Agro S.R.L

Mereu supraviețuim din sursele proprii. Dacă în timpul mandatului lui Igor Dodon s-au purtat discuții cu cei din Rusia, vedeam careva schimbări, aveam speranțe că vom avea regim fără taxe, că vom avea unde să ne vindem marfa. Iar cu o atare atitudine ne este frică că am putea rămâne fără piață de desfacere.

Liderul PSRM, Igor Dodon are în vizor și acum problema agricultorilor. Săptămâna trecută acesta a abordat subiectul în cadrul unor discuții cu responsabilul de relaţiile comercial-economice moldo-ruse, Dmitri Cozac, iar la finele săptămânii acestea urmează să întreprindă o vizită la Moscova pentru a negocia prelungirea regimului preferențial. Menționăm că datorită acestor înlesniri, fermierii economiseau anual până la 25 de milioane de dolari. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții instituției prezidențiale pentru un comentariu la acest subiect, până la această oră nimeni nu ne-a răspuns la telefon.