Coreea de Sud ia în calcul să renunțe la politica care îi interzice să furnizeze direct arme către Ucraina, a declarat, joi, un consilier al președintelui sud-coreean, după semnarea, miercuri, a unui acord în domeniul apărării între Coreea de Nord și Rusia.

„Preconizăm să reconsiderăm problema furnizării de arme către Ucraina”, a declarat Chang Ho-jin, consilier pentru securitatea națională al președintelui Yoon Suk Yeol.

Coreea de Sud aplică de mai mult timp o politică care îi interzice să vândă arme în zone de conflicte active, și pe care a respectat-o până în prezent, în ciuda cererilor Statelor Unite și ale Ucrainei de a renunța la ea. 

Coreea de Sud s-a angajat să semneze cu Polonia un important contract de armament pentru livrarea de tancuri K2, obuziere K9 și avioane în iulie 2022, la cinci luni după declanșarea invaziei rusești, însă ajutorul pentru Ucraina s-a limitat doar la ajutor financiar.

Guvernul sud-coreean și-a exprimat, joi, la fel ca Japonia, îngrijorarea profundă în legătură cu acordul care nu exclude o „cooperare tehnico-militară” între Rusia și Coreea de Nord și prevede „o asistență mutuală în caz de agresiune” împotriva uneia dintre părțile semnatare, după cum a declarat dictatorul rus, Vladimir Putin. 

„Orice cooperare care contribuie direct sau indirect la consolidarea capacităților militare ale Coreei de Nord constituie o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a subliniat Chang Ho-Jin. 

Încălcarea acestor rezoluții și sprijinul clar și declarat pentru Nord, potrivit lui, „vor avea inevitabil un impact negativ asupra relațiilor între Coreea de Sud și Rusia”. 

Nordul fusese deja acuzat de Sud, cu mai multe săptămâni înainte de semnarea respectivului acord, că furnizează arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, în schimbul unui sprijin tehnologic.

sursa