Inna Virtosu, moldoveancă plecată peste hotare încă din anul 2010, vine cu critici în adresa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), privind concursul organizat pentru selectarea Avocatului Poporului. Mai exact, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, moldoveanca stabilită în China consideră că concursul ar fi arătat destul de clar că noua Guvernare nu numai că reprezintă continuitatea sistemului, ci și ar fi cea mai mediocră din istoria Republicii Moldova.
„Multi ma intreaba de ce nu ma duc acasa „sa salvez” Republica Moldova? Trebuie sa recunosc ca initial ma uitam la acesti oameni ca la niste nebuni cand imi pun aceste intrebari tampite. Ulterior au devenit enervanti. Pe bune. Oameni buni, voi credeti ca Moise era prost cand a plimbat evreii vreo 40 de ani prin pustiu, dupa ce i-a scos din robie? Ba nu, el stia ca din cei cu mentalitate de rob oameni liberi, in sensul adevarat al cuvantului, nu mai faci. Deci ca sa poata cladi o noua societate, trebuia sa astepte sa piara aia care au stat in robie si sa se nasca altii, altminteri era doar timp pierdut in zadar.
In primul rand, cum naibii sa ii salvezi pe oameni de ei insusi, daca majoritatea se complac in ceea ce au? In al doilea rand, care e locul unui om scolit intr-o societate unde un profesor universitar cu atatia ani de experienta este notat cu 4, in timp ce mediocritatea este ridicata la rang de valoare?
Concursul ala pentru Avocatul Poporului a aratat destul de clar ca noua guvernare nu numai ca este continuitatea sistemului, ci si ca este cea mai mediocra din istoria Republicii Moldova.
Inteleg foarte bine ca marlanii astia au vrut sa il pedepseasca pe Teo pentru criticile aduse, dar faptul cum au umilit ei un profesionist, e mai mult decat josnic. La urma urmei puteau sa il noteze mai sus de 5, daca tot era decis ca pitipoanca aia de avocata a Maei sa ocupe locul ala, dar sa il evaluieze sub nota 4, a fost prea de tot”, a scris Inna Virtosu
În același timp, aceasta a ținut să sară în apărarea avocatului Teodor Cârnaț, cel care conform spuselor lui Virtosu ar cunoaște la perfecție materia privind protecția juridică a drepturilor omului. Ba mai mult, deputații PAS, Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco, n-ar fi avut nici un drept să evalueze competențele lui Cârnaț.
„In primul rand, Teo este cel care a pus bazele cursului Protectia Juridica a Drepturilor Omului pe care el o preda la USM si eu la Academia MAI, deci cunoaste aceasta materie la perfectie. In al doilea rand, e cel care a scris o teza de doctorat anume pe tema avocatul poporului. In al treilea rand, are cel mai inalt grad didactic, cea de profesor universitar si experienta in domeniu. Si acum intreb in ce tara o comisie formata din mediocri si mucosi alde Stamate si Litvinenco, si care nu erau doctori in drept, au competenta sa evaluieze un profesor universitar? Or aceasta evaluare e o umilinta pentru tot mediul academic si profesional. Da, pot sa afirm ca Teo totusi e naiv, pentru ca a participat la acest concurs si nu a luat in calcul ca poate fi umilit in acest hal. Eu niciodata nu as fi participat la un concurs in Republica Moldova si anume din 2 motive principale: 1. ele sunt fictive si 2. nu as admite ca sa ma evaluieze niste mediocritati mai inferioare decat mine dupa gradul academic si stiintific, nemaivorbind de morala si integritatea lor. Pentru ca este destul de evident ca noua-vechea guvernare e formata din oameni care vor asigura continuitatea sistemului, si e fundamentata la fel ca si precedentele nu pe meritocratie, ci pe cumatrism, nepotism si alte piloni putrezi pe care au fost fundamentate si alte guvernari. Iar cu asemenea insi ma tem ca nu doar vremuri bune nu vedeti voi, ci in general sa nu fie si mai rele. Eu nu stiu cum poti sa astepti mari schimbari dea oameni care au fost intr-o masura sau alta parte a sistemului. Oricum eu astept 100 de zile sa tai in ei ca in curechi, iar voi asteptati sa vina sezonul de incalzire si veti simti „schimbarile”. Cat si preturile influientate de pretul gazului”, a mai scris Inna Virtosu.
La fel, Virtosu a confirmat ipotezele lansate în spațiul public de mai mulți analiști politici și nu doar, precum că trebuie să fii în relații bune sau de rudenie cu cei din partidul PAS, dacă ai scopul de a ajunge într-o funcție în stat.
„In fine, palma asta data lui Teo, de fapt e o palma data si mie, si altor oameni care au facut scoala la greu, pentru ca s-a demonstrat ca nu conteaza in tara aia absurda inteligenta si experienta, ci doar sa fii in relatii bune cu partidul de la guvernare sau sa le ridici chilotii. In acest context, pot doar sa repet ironic vorbele unui mare scriitor: „Intr-o tara de prosti, un intelept nu va fi rege.
Si totusi nu pot sa nu ma intreb, cum se uita studentii lui Teo la el dupa ce a aninat 4 la materia care el insusi o preda? Un adevarat Absurdistan…”, a conchis moldoveanca.
Sinteza.ORG amintește că, cu voturile deputaților PAS, avocata Maiei Sandu a fost aleasă recent în calitate de Avocat al Poporului. Pentru candidatura Nataliei Moloșag au votat 57 de deputați.
Deputatul socialist, Vasile Bolea a declarat în cadrul ședinței Parlamentului că misiunea Nataliei Moloșag este de a contribui la schimbarea actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo, Avocatul Poporului fiind și membru din oficiu al Consiliului Superior al Procurorilor.
La rândul său, expertul constituțional, Teodor Cârnaț s-a arătat dezamăgit de rezultatele concursului pentru ocuparea funcției de Ombudsman, după ce Avocat al Poporului a ajuns fosta avocată a Președintelui Maia Sandu.
„Avocatul Poporului trebuie să apere poporul, dar nu președintele țării și partidul de guvernământ”, a declarat Cârnaț, care a participat la acest concurs și a luat doar patru puncte din partea comisiei speciale.