Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) salută modificările adoptate de Parlamentul de la Chișinău cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar susține că deputații Legislativului trebuia să aștepte și avizul Comisiei înainte de vot.
Experții Comisiei de la Veneția susțin propunerea de a majora componența numerică a membrilor CSM de la 12 la 15 și acceptarea în cadrul acestuia a reprezentanților instanțelor inferioare. Comisia susține că această propunere poate avea efecte pozitive în aspectul evaluării, managementului, disciplinei și responsabilității judecătorilor.
Comisia salută și numirea de către majoritatea deputaților a 5 membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari. Experții constată că această majoritate trebuie să includă și deputați din opoziție. Experții recomandă ca să fie propuși candidații de anumite structuri externe, care nu sunt sub control guvernamental, cum ar fi facultățile de Drept sau Uniunea Avocaților.
Comisia de la Veneția își exprimă disponibilitatea pentru cooperare constructivă în cadrul viitorului proiect constituțional și consideră că acesta poate fi o oportunitate pentru autoritățile din Moldova de a aborda mai multe probleme depistate la nivel constituțional.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a depus, la 27 decembrie 2019, o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită magistraților să examineze constituționalitatea Legii pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, proiect votat, la 20 decembrie 2019, de 51 de deputați din Parlament. Igor Dodon cere Curții să se expună asupra „pretinsei sau a pretinselor încălcări ale Constituției, precum și a argumentelor în sprijinul acestor afirmații”.