Andrei Năstase și Maia Sandu au încercat o vreme să facă front politic comun, însă, în rezultat, beneficiile politice au fost culese doar de unul din ei –lidera PAS, care l-a tras pe sfoară pe cel dintâi. De această părere sunt mai mulţi analişti, care au comentat pentru Politics.MD relațiile dintre cei doi lideri. Comentatorii au mai remarcat că atacurile reciproce între liderii celor două formațiuni politice PPDA și PAS devin tot mai strigente în ultima perioadă.

Discuțiile neprietenoase din culise, dintre liderul PPDA și lidera PAS, se fac mai mult auzite în toiul campaniei prezidențiale, constată comentatorul politic, Vladislav Șaran. Acesta este de părere că ar fi cazul ca Maia Sandu să-i întoarcă favoarea lui Andrei Năstase și să-i acorde suport politic care să ajute la revitalizarea PPDA.

„Totuși, anume Andrei Năstase a înghețat mai mult în stradă la mitingurile anti-oligarhice, și-a știrbit imaginea când a pierdut fotoliul de primar al capitalei, și tot Năstase este sfătuit că trebuie să se retragă din campanie în folosul Maiei Sandu. Prin urmare, nemulțumirile dintre cei 2 sunt clare, alianțele precedente au fost de conjunctură, cu toate că încă acest lucru se camuflează pentru publicul larg. Andrei Năstase nu are acum opțiuni cum să crească ca politician, are șanse mici la aceste prezidențiale și astfel că este forțat de aceste circumstanțe să joacă rolul gentlemanului galant și să se retragă în folosul Maiei Sandu”, spune analistul Vladislav Șaran.

Deteriorarea relațiilor dintre Sandu și Năstase a fost clar evidentă în timpul manifestațiilor de protest diferite, organizate în aceeași zi și la aceeași oră, demonstrîndu-și orgoliile și propriile principii, spune Valentina Tîrbu, analist politic.

„La fel, acuzațiile aduse de către Andrei Năstase în adresa Maiei Sandu, precum că aceasta ar continua să închidă școlile, ca pe vremea când era ministru al Educației, suportul care nu i l-a oferit în timpul alegerilor primarului de Chișinău, dar și ideea Maiei Sandu de a apela la susținerea primarilor în cadrul alegerilor prezidențiale, a tensionat relațiile între acești doi lideri”, a opinat tânăra expertă.

Valentina Tîrbu a mai spus că divizarea blocului ACUM în două componente, a dus la dispersarea puterii și la multiplicarea candidaților de dreapta, ceea ce poate duce la slăbirea în fața adversarului Igor Dodon.

De această părere este și Ruslan Casapu, analist politic, care spune că în urma organizării protestelor antioligarhice de către Năstase și Sandu, liderul PPDA a folosit toate pârghiile pentru a lupta împotriva regimului oligarhic, iar în final lidera PAS a cules toate roadele.

„La Alegerile locale din 2019 în municipiul Chișinău, Andrei Năstase nu a fost susținut de partidul PAS, Maia Sandu venind doar la final cu un mesaj de susținere. În urma înțelegerilor dintre PPDA și PAS, doar partidul PAS a avut de câștigat, ceea ce a dus la apariția unor conflicte. În urma conflictului dintre Năstase și Sandu va câștiga doar Dodon” conchide comentatorul.