Rusia a vandut rapid in ultimele luni majoritatea titlurilor de stat americane pe care le detinea, scapand de 84% din datoria SUA pe care o detinea, relateaza CNN.
Începând din luna martie, Rusia a redus investiţiile în obligaţiuni de stat americane cu 81 de miliarde de dolari, reprezetând 84% din investiţia sa în datoria guvernului SUA.
Dupa cum informeaza InProfunzime această vânzare rapidă ar fi dus la o creştere pe termen scurt a randamentelor Trezoreriei SUA care a speriat piaţa. În luna aprilie, randamentele titlurilor pe termen de 10 ani au depăşit 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.
Acţiunile Rusiei au declanşat speculaţii cu privire la motivaţiile Moscovei. Şefa Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a anunţat că Banca centrală realizează o „politică de diversificare a rezervelor, având în vedere riscurile economice şi geopolitice“.
O altă teorie ar fi o încercare de răzbunare a Rusiei pentru sancţiunile dure impuse de SUA asupra producătorului de aluminiu Rusal.
O altă ipoteză este aceea că Moscova s-a temut de noi sancţiuni din partea guvernului american care ar putea face ca investiţia în datoria SUA să fie îngheţată sau confiscată.
Decizia Rusiei nu este însă văzută în termeni alarmişti de specialişti. Nu există temeri legate de un impact pe termen lung iar vânzarea de către ruşi nu a lovit în abilitatea SUA de a împrumuta bani, explică CNN.
Impactul limitat al acţiunilor Rusiei este logic. Moscova nu era printre creditorii importanţi ai SUA: China este.
La cel mai înalt nivel, în noiembrie 2017, cu 105,7 miliarde de dolari, Moscova a ocupat locul 15, în topul celor mai mari deţinători străini de datorie americană. China deţine 1,2 trilioane de dolari, cam de 10 ori cât Rusia.
”Nu este alarmant” a spus Guy LeBas, strateg-şef în cadrul Janney Capital. Şi Eugene Chausovsky, analist Stratfor pentru Europa şi fosta URSS susţină că mutarea Rusiei ”nu are un impact important”. ”Dacă China ar face aşa ceva, consecinţele ar fi cu totul altele.” a mai precizat acesta.