Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins marți, 27 iunie, cererea avocaților fostului președinte Igor Dodon, care au solicitat strămutarea examinării dosarul denumit generic „Certificatul medical”.

Aceștia au invocat faptul că, așa cum ar fi vorba despre o cauză complexă, decizia președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, de a nu admite constituirea unui complet de judecători ar fi una injustă și ilegală. Argumentul nu a fost însă considerat ca fiind unul întemeiat de judecătorii instanței supreme, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.

Ex-preşedintele Igor Dodon şi consoarta sa, Galina Dodon, sunt acuzați de uz de fals în acte publice. Procurorii declară că aceștia ar fi încercat să plece peste hotare cu un certificat medical eliberat nejustificat pe numele copilului mai mic al cuplului. Alături de soţii Dodon, pe banca acuzaţilor a fost chemat şi medicul care a semnat certificatul.

În cadrul investigațiilor efectuate de către procurori s-a stabilit că Igor Dodon, în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara” într-o cauză penală examinată de Curtea Supremă de Justiție, a prezentat instanței „documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID-19 fiului său minor”.

La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședința de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 5 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post-COVID-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

În data de 26 ianuarie, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție, privind înlocuirea măsurii preventive în privința fostului președinte Igor Dodon. Procurorii au solicitat arestul la domiciliu și obligarea de a nu părăsi țara. Totul, după ce au discutat cu medicul care a prescris recomandarea și care ar fi declarat că nu-i este cunoscut numele pacientului.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că medicul ar fi fost amenințat ca să dea astfel de declarații și a calificat drept acțiuni „lipsite de bun simț” perchezițiile la instituția medicală.