Vicepremierul Andrei Spînu susține că modul în care Premier Energy a solicitat majorarea de aproape două ori a tarifelor la energia electrică ar fi unul nejustificat, transmite mold-street.com.

“Este adevărat că se acumulează devieri negative, pentru că prețul de producerea a energiei electrice de către Termoelectrica și CET-Nord a crescut… În același timp trebuie să spunem că până în luna decembrie 2021 Premier Energy a avut devieri pozitive”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, notează sursa citată

Spînu: Trebuie să ne gândim nu doar la sănătatea strictă a unei companii

În opinia lui Spînu ajustarea tarifelor la energie ar fi mai bine de efectuat în luna aprilie, când se va cunoaște și prețul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.

“Noi trebuie să ne gândim nu doar la sănătatea strictă a unei companii, dar să ne gândim un pic și la nivel general”, a afirmat ministrul.

Pe de altă parte expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE a sugerat că o amânare a ajustării tarifelor la energia electrică, ar putea crea probleme de plată în lanț.

Adică dacă Premier Energy nu va putea plăti la timp curentul electric produs de Termoelectrica și CET-Nord, acestea la rândul lor nu vor fi în stare să achite gazul livrat de Moldovagaz, care se va confrunta cu problema plății la timp a metanului livrat de Gazprom.

Premier Energy: O astfel de abordare nu întărește lichiditatea sectorului energetic

În același timp Premier Energy explică într-o notă că solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2022, “se datorează în cea mai mare parte creșterii prețului la gaze la nivel mondial, care a afectat întregul lanț de aprovizionare cu resurse energetice, inclusiv cu energie electrică atât la nivel național, cât și pe piața regională”.

“Aceasta s-a reflectat în creșterea prețului la energia asigurată de furnizorul central Energocom, care în perioada rece a anului acoperă 35 – 40% din cererea de energie electrică în Republica Moldova. Scopul companiei noastre este să asigure sustenabilitatea economică a sectorului electroenergetic al Republicii Moldova”, susține furnizorul.

Amintim că prețurile în vigoare de furnizare a energiei electrice pentru Termoelectrica și Energocom au fost actualizate de către ANRE în regim de urgență în data de 20 noiembrie 2021, cu aplicare retroactivă de la 1 noiembrie, în conformitate cu pct.1 din Dispoziția nr.5 din 19.11.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.