Finlanda a devenit oficial membră a NATO, a anunțat în această după-amiază. Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, Pekka Haavisto. Ceremonia a avut loc în fața camerelor de la sediul NATO din Bruxelles. Haavisto a numit acest moment istoric.

„Finlanda este deja în NATO! Felicitări! De acum încolo sunt 31 de țări în alianță. Partenerii puternici sunt o garanție a securității pentru Polonia, pentru regiune și pentru lume”, a scris pe Twiter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat mult timp așteptată. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a avertizat, într-un comunicat, că Federația Rusă va fi nevoită să ia măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității Rusiei.

„Alianța Nord-Atlantică a făcut încă un pas mai aproape de teritoriul Rusiei. Finlanda a renunțat în cele din urmă la identitate și independență. Aderarea Finlandei la NATO va avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale ruso-finlandeze”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Și purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov a comentat dur intrarea Finlandei în Alianța Nord-atlantică, calificând-o drept o nouă agravare a situației. Extinderea NATO este o amenințare la adresa securității și intereselor naționale ale Federației Ruse.

Precizăm că, astăzi, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, NATO, împlinește 74 de ani de la fondare.

pravda.com

sursa